GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Grattis alla Kronobergare

Det blev ingen guldspade för Smålandsposten. Den här gången. Nu siktar vi framåt. Mot nya granskningar. För er skull.
Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 19 september 2020
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ett stort grattis till Söderhamns-Kuriren/Helahälsingland.se som på gårdagens guldspadegala tog hem guldspaden i klassen Mindre dagstidning för granskningen Faxeholmen och korruptionen.

I samma klass var även vi på Smålandsposten nominerade för vår stora advokatgranskning. Vi nådde inte ända fram denna gång vilket, helt ärligt, känns lite surt.

Det är lätt på förhand att säga att det viktigaste inte är att vinna utan att delta och hur fint och stort det är att bara vara nominerad till ett pris.

Och det är det.

Men när det verkligen gäller. När deltagarna presenterats, startskottet gått och galan är i gång. Då vill man vinna. Självklart är det så.

Så visst var det nervöst i går. Jättenervöst. Och visst hoppades vi att det var vår granskning som skulle presenteras som vinnare.

Nu blev det inte så. Och vi är stolta. Vi är glada. Det är en fjäder i hatten att överhuvudtaget bli nominerade i detta sammanhang. Det är ett bevis för att vår satsning på fördjupande och grävande journalistik är viktigt och betydelsefull.

Ett ärligt och uppriktigt grattis till alla nominerade och alla vinnare av guldspaden 2019. God journalistik gör skillnad!

Ett lite extra stort grattis till våra kollegor på P4 Kronoberg som också var nominerade för en guldspade för sin granskning Miljonerna som försvann, vann gjorde P4 Jönköping för sin genomgång kallad Golfbanan och fakturorna.

Ett ännu varmare grattis till alla i Kronobergs län. Det är en enorm styrka för lokaljournalistiken och en enorm vinst för alla invånare i länet att såväl vi på Smålandsposten som våra kollegor på P4 Kronoberg samma vår och i princip samtidigt i två helt olika ärenden grävde fram oegentligheter som utan granskning aldrig skulle ha avslöjats. Två granskningar som alltså båda två nominerades för en guldspade.

God journalistik tar tid. Det är svårt att ha två så omfattande arbeten igång samtidigt när även det dagliga flödet ska hållas igång. Nu valde vi varsin väg och för er läsare och lyssnare och invånare i Kronbergs län innebar det mer journalistik och en än bättre genomlysning av samhällets institutioner. Det är bra för demokratin.

Grattis!Har du inte läst granskningen tidigare eller vill göra det igen finns alla artiklar samlade här på smp.se/om/Advokatgranskningen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.