Kristina Bingström: Kristina Bingström: Hur många som läser oss? Det beror på.

Jag får ofta frågan hur många som läser Smålandsposten och mitt svar tenderar allt oftare att bli: Det beror på.
Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 13 februari 2021
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag möts också ofta av påståendet att det bara är äldre som läser Smålandsposten. Mitt svar blir även här: Det beror på.

Det beror på vad man menar, det beror på vad man mäter.

Vi har omkring 32 000 prenumeranter. I torsdags tryckte vi runt 25 000 tidningar och hade cirka 104 000 sidvisningar på smp.se. Läsningen av MinSmp och våra specialsajter inte inräknad.

Snittåldern på alla våra prenumeranter är 66 år. Tittar vi på enbart digitala kunder, som alltså helt valt bort papperstidningen, är medelåldern 55 år. Och för de läsare som valt någon av våra specialsajter är snittåldern 45 år.

Hur många som läser oss och hur gamla våra läsare är? Som sagt. Det beror på.

Det fanns en tid, för inte så länge sedan, när vi inom mediebranschen mätte vår framgång en gång om året. När upplagesiffrorna för Sveriges alla dagstidningar redovisades.

I dag mäter vi hela tiden. Varje dag, varje timme, varje minut kan vi se exakt hur många som är inne och läser våra artiklar. Vilka artiklar, hur många artiklar och hur länge man läser varje artikel. Vi jämför med föregående dag, föregående vecka, ibland föregående timme och gör analyser och justeringar i realtid.

Vi kan också varje dag stämma av hur många prenumeranter vi har i hela länet, i varje kommun, i varje ort. Vi ser vad som lockar till läsning och vad som får en ickeprenumerant att bli prenumerant.

Upplagestatistik och läsarmönster är färskvara. I dag analyserar vi i realtid snarare än på årsbasis.

Visst kommer fortfarande upplagesiffror redovisade för Sveriges alla dagstidningar, per kvartal och per år. Visst granskar vi fortfarande de listorna med nyfikenhet och intresse. Men när den statistiken kommer har vi redan nya siffror för ögonen.

I dag är den mest intressant siffran för ögonen temperaturen utanför. Men efter en vacker helg i vinterlandskap kommer en ny arbetsvecka med nya analyser att göra. Då börjar vi om igen.

Trevlig helg!