GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Smp.se startade som ett komplement, i dag utgår vår nyhetbevakning från webben

I dag är en speciell dag för oss på Smålandsposten. För 25 år sedan föddes smp.se. Det vill vi fira.
Kristina BingströmSkicka e-post
Moderator • Publicerad 18 mars 2022
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

1997, efter drygt 130 år som tidning, blev Smålandsposten också med hemsida. Eller. Efter att i två år ägt domänen smp.se var det äntligen dags att fylla den med innehåll.

Och vi tyckte oss ha identifierat ett tydlig behov. Baserat på en av journalistikens grundvalar – att värdera nyheter, göra ett relevant urval och så tydligt som möjligt presentera det för läsaren – var smp.se tänkt som ett koncentrat av Smålandsposten, fast i digital form. Varje eftermiddag skulle det bästa av papperstidningen webbas genom korta och koncisa texter och sammanfattningar. ”Den som vill ha den fullständiga versionen är välkommen att läsa papperstidningen.”

Det är svårt i dag att tänka sig en värld utan internet. Hela världen är bara en knapptryckning bort och en googlesökning kan ge svar (dock inte alltid helt korrekta svar) på alla frågor du har.

Så var det inte förr. Press, radio och tidning fyllde en enormt viktig roll som förmedlare av nyheter och som lägerelden man samlades kring. Vi som hade tillgång till alla olika informationskanaler var filtret för läsare, lyssnare och tittare. Smp.se startades med det i åtanke. Att ge ett urval av urvalet i ännu mer kondenserad form.

”För 25 år sedan var Smålandsposten det självklara valet för mängder av kronobergare. Smp.se var tänkt som ett komplement. I dag utgår hela vår nyhetsbevakning från webben.”

En tanke vi höll fast vid ganska länge. För åtta år sedan hittade vi ett sätt börja ta betalt för nyheter även på nätet. Fram till dess var den viktigaste puffen på smp.se den som beskrev vilket material man inte kunde läsa på nätet utan bara hittade i tidningen.

I dag är det precis tvärtom. Internet är precis samma djungel, samma oändliga hav av information. Journalistikens roll är fortsatt att underlätta navigationen genom att värdera och paketera relevant information. Men nyheter sker och uppdateras i realtid. Och det är via smp.se du enklast håller dig uppdaterad.

För 25 år sedan var Smålandsposten det självklara valet för mängder av kronobergare. Smp.se var tänkt som ett komplement. I dag utgår vår nyhetsbevakning från webben och andelen digitala prenumeranter växer stadigt. Allt fler väljer att helt avstå från papperstidningen. Med smp.se, nischsajter, nyhetsapp och den digitala e-tidningen börjar print spela ut sin roll. Huvudprodukten har blivit ett komplement.

När smp.se såg dagens ljus för 25 år sedan i dag skrev ansvarig utgivare följande programförklaring för print och webb.
När smp.se såg dagens ljus för 25 år sedan i dag skrev ansvarig utgivare följande programförklaring för print och webb.

Läs gärna texten i faximilen här ovan. Så skrev vi på ledarplats i tidningen, då den 18 mars 1997, dagen då smp.se föddes. Där finns formuleringar man kan le lite åt i dag. Men där finns också en hel del som fortfarande är lika aktuellt. Jag roade mig med att översätta texten till Smålandsposten av i dag. Så såg vi på vårt uppdrag och vår roll då, så här ser den ut i dag.

25 år med smp.se

I dag är en historisk dag för dig som läser Smålandsposten. I 25 år har vi också funnits på Internet.

Varje morgon kan du i papperstidningen eller e-tidningen få del av det bästa från våra digitala kanaler. Nyheter, sport, kultur, insändare, feature. Samt ledare. Och annonser, naturligtvis.

Men det finns ingen möjlighet för oss att publicera allt vårt digitala material i papperstidningen. Print är heller inte det bästa sättet att publicera direktsänd sport, poddar och liverapportering på.

Journalistikens roll är alltjämt att värdera en nyhet och på ett så tydligt sätt som möjligt presentera den för läsaren. Detta är än mer viktigt på våra digitala plattformar, där ni användare med rätta ställer stora krav på snabbhet och fokus. I papperstidningen skapas en annan sorts överblick och samspelet mellan text och bild blir tydligare. Men utrymmet är ändligt och därför gör vi varje dag ett urval. Vill man ta del av allt vi producerar och publicerar behöver man aktivera sitt digitala konto och nya läsare är varmt välkomna att prova oss genom våra digitala erbjudanden.

Varför ska du som bor i Kronoberg välja just Smålandsposten för att få nyheter från länet? Jo, för det att är vi, journalister på redaktionen i Växjö och på våra fem lokalredaktioner, som är experter på att ta fram nyheter från länet. Det är vårt jobb. Du kan lita på oss.

Det hörs alltjämt kritiska röster om Internet. Att man inte hittar de uppgifter man söker, att det är omöjligt att hitta i detta väldiga hav av information. Det är där Smålandsposten hjälper till att göra jobbet åt dig! Vi har valt ut de nyheter som borde vara intressanta för dig som kronobergare. Vi vill göra de så användbara som möjligt för dig.

Glöm inte adressen, www.smp.se.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.