Annons

Kristina Bingström: Kristina Bingström: Låt mig hålla fast vid illusionen om vintertid

Egentligen finns det ingenting som heter vintertid. Men jag vägrar acceptera att denna mörka, dystra tillvaro skulle vara det normala.
Kristina BingströmSkicka e-post
Växjö • Publicerad 24 oktober 2020
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dags igen. Nu ställer vi om till vintertid.

Jo, jag vet. Egentligen, i strikt mening, finns det ingenting som heter vintertid. Vi har normaltid och så har vi sommartid och det är sommartiden som nu går mot sitt slut och normaltiden som tar över igen.

Annons

Men nej. Jag är ledsen. Jag tänker envist hålla fast vid begreppet vintertid i alla fall. Jag vägrar nämligen acceptera att denna mörka, dystra tillvaro skulle vara det normala. Att detta tröstlösa, fuktiga, senhöst-som-aldrig-tar-slut-utan-sömlöst-övergår-i-exakt-likadan-vinter-kugghjul skulle representera normaltid och därmed vara ett normaltillstånd.

”Jag vägrar nämligen acceptera att denna mörka, dystra tillvaro skulle vara det normala.”

Efter drygt 20 år i Småland lever jag fortfarande i illusionen att ett år har fyra årstider och att varje årstid skiljer sig signifikant från de andra. Grönskande vår, blomstrande sommar, färgsprakande höst och snögnistrande vinter. Jomen, jag skrev att det var en illusion. Jag är medveten om antalet soltimmar och antalet mm regn och antalet dagar med minusgrader. Jag är medveten om att vinter i Småland är en evig höst. Jag är medveten om det. Men det gör det ändå inte normalt för mig.

Så, om så bara för att hålla fast vid drömmen om en vit jul och allt det där, när vi natten mellan lördag och söndag ställer om klockan så innebär det för mig att vi ställer om från sommartid till vintertid.

”Ska klockan ställas fram eller vridas bak? Egentligen är det rätt enkelt – som alltid när man lärt sig knep som fungerar.”

Huvudfrågan vid varje skifte är som alla vet men ingen lär sig i vilket fall som helst något helt annat. Ska klockan ställas fram eller vridas bak? Egentligen är det rätt enkelt – som alltid när man lärt sig knep som fungerar. På våren, när vi går över till sommartid, ställer vi fram både utemöbler och klockan. Och på hösten, när sommartiden är slut, ställer vi tillbaka möblerna i garaget, förrådet eller var vi nu förvarar dem, och ställer likaså också tillbaka klockan.

Återställer… ja, okej då… normaltiden.

En trevlig helg på er och för er som tar höstlov nästa vecka, trevlig ledighet dessutom.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons