GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Ljust och fräscht och välkomnande – nu när vi rensat i röran

Även det största lagringsutrymmet blir fullt till slut och då är det högtid att rensa och gå igenom. Oavsett om det handlar om vinden hemma eller tidningens innanmäte.
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag är uppe en del på vinden härhemma. Går igenom påsar och kartonger och allsköns bråte som vi samlat på oss och stuvat undan genom åren. Det är bra med förrådsutrymmen med gott om plats för kan-vara-bra-att-ha-någon-gång-grejer. Men även den största vind blir full till slut och då är det högtid att rensa och gå igenom.

Och det är precis det jag gör. Rensar och går igenom. Sorterar för återvinning och återbruk och återförvaring. Kartong efter kartong, påse efter påse. Sopsäckarna växer i antal och de tomma ytorna börjar kunna anas på vinden.

Det är mycket vi stuvat undan. Den lösa sätesöverdragen till en bil vi sålde för 10 år sedan. Trasiga, utslitna skor. En gammal tv som aldrig varit annat än liten och tjock och analog. Sådana saker försvinner nu.

Annat blir kvar. Mina gamla dagböcker från tonårstidens ångest och drama. Fastnade en kväll längs Memory Lane och blev genast 17 år igen. Sådana saker kan man ju inte slänga.

En hel del arbete återstår innan vinden är som ny igen. Med uppmärkta kartonger och var sak på sin plats. Och tomma ytor med plats för nytt bråte och kan-vara-bra-att-ha-kvar-ett-tag-till-kanske-saker.

"Ljust och fräscht och välkomnande. Det enda som på ytan blir synligt av allt det arbete som lagts ner. För det går ju inte att slarva med underarbetet om slutfinishen ska bli bra."

När vinden är genomgången kommer turen till rummet under, som nu agerar förråd åt förrådet. Gästrum ska det bli har vi tänkt. Ljust och fräscht och välkomnande. Det enda som på ytan blir synligt av allt det arbete som lagts ner. För det går ju inte att slarva med underarbetet om slutfinishen ska bli bra. Det är grunden som tar tid.

En tydlig parallell till Smålandsposten. Den nya form på tidningen vi presenterade för er förra veckan och som många av er hälsade just med orden ljus och fräsch och välkomnande var förstås inte gjord i en handvändning. Väldigt mycket arbete låg bakom. Även vi har rensat vinden/systemen på allsköns bråte som blivit kvar och slukat minne och utrymme i onödan. Även vi har stuvat om och systematiserat lagringsutrymmen på bästa möjliga vis. Även vi har noga övervägt vilka funktioner vi vill skapa och ha möjlighet till fram över. På Smålandsposten och hela vår Gota Media-koncern kan vi nu visa resultatet av vårt arbete och hälsa välkomna in i vårt nyrenoverade ”hus”. Smp.se uppdaterades i våras, Smålandsposten fick ny form förra veckan och i torsdags lanserades Gota Medias nya grafiska profil. Allt i samma design och stil. En harmonisk inredning om man så vill.

Hemma återstår fortfarande lite arbete. Men det artar sig. Och era kloka synpunkter på tidningens nya form ger mig energi att arbeta på även hemma vid.

Visst är det skönt att rena i röran!

Läs mer