GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Nu firar vi 20 år i det lilla formatet

Det är dags för en liten historisk tillbakablick. För 20 år sedan var vi nämligen väldigt spända, nervösa och förväntansfulla på Smålandsposten. Vi låg i startblocken för den kanske största förändringen i tidningens historia.
Smålandsposten 1/3 2001. Första ettan i tabloid
Smålandsposten 1/3 2001. Första ettan i tabloid
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den 28 februari såg tidningen ut som vanligt. Den 1 mars inte alls. Vi gick från fullformat till tabloid över en natt och tidningen blev helt plötsligt betydligt mindre. Som läsare innebar det mer plats till annat vid frukostbordet. För oss på redaktionen, och framför allt oss på redigeringen där jag jobbade då, ett helt annat sätt att göra tidning. Anders Tapola, som hade en nyckelroll i förändringsarbetet och som än i dag ansvarar för hur Smålandsposten ser ut varje dag uttryckte det väldigt träffande:

”Det är ungefär som när du möblerar om där hemma. Det känns ovant i början när favoritfåtöljen inte står där den brukar stå, men ganska snart känns det som den naturligaste saken i världen.”

Och visst blev det så. Ni läsare hade länge efterfrågat en behändigare format på tidningen, en tabloidvåg svepte genom landet och Smålandsposten var långt ifrån först att krympa formatet. Tiden var mogen.

För att påminna sig om vilken enorm skillnad vi egentligen pratar om är det bara att använda dagens papperstidning som exempel. Vänd på den helt enkelt, se uppslaget som en sida (om än lite svårläst med texten vertikalt i stället för horisontellt). Plocka sen fram gårdagens tidning, öppna den och vänd på den. Lägg tidningarna bredvid varandra, på höjden, och voilà så såg tidningen förr.

Smålandsposten 28/2 2001. Övergång fullformat tabloid. Sista ettan i fullformat.
Smålandsposten 28/2 2001. Övergång fullformat tabloid. Sista ettan i fullformat.

Blev du nostalgisk, längtar du tillbaka, var allt bättre förr, kan tidningsvärlden sägas leva efter devisen ju större desto bättre? Nja, inte i det här fallet va?

Smålandsposten fortsätter att förändras och utvecklas. Man behöver möblera om ibland. Men det viktigaste i vårt uppdrag, det ändrar vi inte på. Vi fortsätter att bevaka Kronobergs län, varje dag. För dig!

Läs mer