GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Nu vänder vi blad och blickar framåt, tack för i år!

Så. Vad finns att säga om detta år som inte blev som alla andra? Som inte blev som något annat? Som inte blev alls vad vi tänkte, hoppades och drömde om?
Kristina Bingström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten.
Kristina Bingström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Smålandsposten.
Foto: Smålandsposten
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För ett år sedan när jag på den här platsen sammanfattade ett händelserikt 2019 var det med förhoppning om ett lika händelserikt 2020. Och nog blev det så. Men inte alls som jag trodde då. Inte alls vad någon av oss ens i vår vildaste fantasi kunde föreställa oss.

Vilka effekter coronapandemin i förlängningen kommer att få är för tidigt att spekulera i, liksom hur det nya normaltillståndet kommer att se ut. Men nog är det skönt att vi kan fira nyår med vetskap om att vaccineringen är igång och att det kanske, kanske gör att ljuset i tunneln snart kan börja anas.

Att corona skulle stå i fokus när jag, liksom en rad andra mediechefer blev ombedd att sammanfatta året som gått, är självklart. Några av punkterna kan de flesta garanterat känna igen sig i, några andra är kanske mer tidningsspecifika.

Den viktigaste lärdomen är att helt andra krav ställs på ledarskapet när medarbetarna inte sitter samlade utan jobbar hemifrån i stor utsträckning. Hur uppmuntrar man exempelvis en feedbackkultur när det vanliga mötet vid kaffeautomaten uteblir? Tips mottages gärna.

Årets tuffaste utmaning för oss i media handlade om att hålla koll på äpplen och päron i statistiken. Vad är det för siffror vi redovisar och vad säger de egentligen? En stor och viktig utmaning som vi fortfarande alla lever med handlar om att parera de rädslor medarbetare och folk vi möter ger uttryck för med det jobb som ska utföras. En balansakt i realtid.

Vi försöker varje år titta tillbaka och reflektera över årets viktigaste publiceringar. I år är de många. Coronapandemin har satt fokus på vilken väsentlig roll den lokala, seriösa nyhetsrapporteringen har. I en tid när påståenden och sifferuppgifter virvlar runt snabbare än snöflingor i en vinterstorm och oro och rädsla präglar vår vardag är det så otroligt viktigt att vi står där som en trygg vän att hålla i handen. Med uppgifter man kan lita på. Men också med insyn i det arbete som utförs. Våra bildreportage inifrån iva-avdelningar och äldreboenden, våra intervjuer med vårdpersonal och anhöriga, våra rapporteringar och analyser har gett er läsare en betydligt mer komplett – och komplex – bild av den tid som är. Det är så vi ska fortsätta jobba. Vara en fluga på väggen och förmedla all den information vi hämtar in på ett så konkret och lättfattligt sätt som möjligt. För er.

När 2020 går över i 2021 är det viktigt att komma ihåg att även om coronapandemin förstås är det som fullständigt definierat det år vi nu lägger till handlingarna, så präglades året också av annat. På Smålandsposten kan vise tillbaka på en rad förändringar och förbättringar som vi kommer att dra nytta av även 2021.

När tidningen den 7 oktober gick över i en ny form passade vi också på att ändra disposition i tidningen. Debatt och insändare flyttades till exempel längre bak i tidningen för att ge plats åt alla lokala nyheter i en följd. Dessa förändringar ihop med den uppdaterade layouten har på det hela taget fallit väl ut. Den respons och de synpunkter som kommit in har givit upphov till en väldigt fin och respektfull dialog med er läsare som verkligen uppskattas.

Även smp.se har uppdaterats under året, dessutom har vi i samarbete med VXOnews lanserat flera nya sajter och sänt mer livesänd sport än någonsin tidigare. Flera utbildningsprojekt för hela redaktionen har också landat i en innehållsdiskussion som allt mer handlar inte om vad vi gör i dag utan vad vi vill göra i morgon.

Vad det kommande året kommer att innebära vet vi inte än. Annonsintäkterna har rasat under året, inte så konstigt med tanke på de påfrestningar corona utsatt länets företag för. Men

prenumerationsaffären är stabil även om vi kommer att fortsätta behöva se över våra distributionskostnader, vilket kan komma att påverka utdelningen för en del av er läsare. På det hela taget håller vi upplagan väl i förhållande till branschen och vi ser hur de digitala abonnemangen stadigt ökar i antal. Här är våra specialsajter MinHockey, MinBoll och nykomlingarna för året VXOweek och MeraLjungby utmärkta insteg för att få nya läsargrupper att börja betala för nyheter. Och det är digitalt vi växer. Allt fler väljer någon form av digital prenumeration på Smålandsposten. En utveckling som vi vill ska fortsätta.

Och framåt då? Vad kommer att definiera år 2021?

Jag tror på ett nytt normaltillstånd. När pandemin långsamt avtar hoppas vi behålla fördelarna av ett mer flexibelt förhållningssätt till exempelvis arbetsplatsförlagd arbetstid.

Vi har en ny organisation som ska sättas. Vi har fler förändringar att göra. Vi ska ta nya steg i en digital omvandling. Och det är precis så vi ska fortsätta framåt. Vi ska fortsätta prova nya saker, fortsätta våga testa nytt. Vi ska behålla det som fungerar, lära oss av det som inte gick och ständigt vilja vidare, och aldrig slå oss till ro.

En sak om 2021 vet jag med säkerhet redan nu. Vi ska fortsätta göra god journalistik. För god journalistisk har betydelse. Riktig journalistik gör skillnad.

Det är med glädje och stolthet jag som chefredaktör kan konstatera att Smålandsposten alltjämt har en viktig roll att fylla för väldigt många Kronobergare och det är ett förtroende vi jobbar för att upprätthålla varje dag.

Det är mitt nyårslöfte till dig.

Gott nytt år!

Läs mer