GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristina Bingström: Nya avslöjanden att vänta i vår advokatgranskning

Vi fortsätter att granska arvodesanspråk. Därför att det är uppseendeväckande uppgifter vi hittar.
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Advokaten Carl-Johan Malmberg anser att ”det kan vara tid för att Högsta domstolen prövar ett arvodesmål. Inte minst med anledning av den stora uppmärksamhet advokaters ersättningsanspråk på kort tid givits i massmedia”. Det skriver han till hovrätten och överklagar beslutet att sänka hans arvode för nedlagt arbete i samband med den stora momshärva Smålandsposten rapporterat om.

Han är bara en av sju advokater i målet som först fick sina arvodesanspråk nedskrivna av tingsrätten och som nu överklagar det beslutet.

Våra reportrar Johan Persson och Daniel Johansson som följt målet och granskat de anlitade advokaternas kostnadsanspråk har nu också gått igenom de överklaganden som lämnats in. Om det skriver vi i Smålandsposten i dag.

Fler avslöjanden är att vänta. Vi fortsätter att granska arvodesanspråk och gå igenom uppställningar över nedlagd arbetstid i olika mål. Därför att det är uppseendeväckande uppgifter vi hittar.

”Det finns en antydan om att jag inte arbetat det antal timmar som tagits upp i kostnadsräkningen; om inte från annan så från i vart fall åklagaren”, skriver exempelvis Carl-Johan Malmberg i sin överklagan i dag. Och den frågan måste ställas. Därför att kostnadsanspråken belastar statskassan. Därför att det i slutändan handlar om hur våra skattemedel används. Därför att det inte går att jobba hur mycket som helst.

"Frågan som infinner sig när vi tittar på de uppgifter vi fått fram är återigen. Hur mycket är det rimligt att arbeta? Hur mycket tid är det rimligt att begära ersättning för?"

I en artikel i tidningen Chef påtalas risken med för hög arbetsbelastning. En heltidsanställning motsvarar normalt 40 timmar arbetstid per vecka. Att jobba mer än så i perioder är inte ovanligt. Men övertid innebär risker och påfrestningar på hälsan. Redan vid 55 timmars arbete per vecka ökar risken att drabbas av stroke eller hjärtsjukdom markant. Som vi kommer att visa i vår fortsatta granskning de närmaste dagarna har vi hittat exempel på advokater som vill ha betalt för att ha arbetat betydligt mycket mer än så – redovisat var för sig i flera olika mål parallellt.

Frågan som infinner sig när vi tittar på de uppgifter vi fått fram är återigen. Hur mycket är det rimligt att arbeta? Hur mycket tid är det rimligt att begära ersättning för?

Läs mer