Annons

Kristina Bingström: Kristina Bingström: Stora utmaningar i coronatid

De åtgärdspaket som lagts fram för att underlätta mediebranschens verksamhet under denna coronatid har varit synnerligen välkomna.
Kristina BingströmSkicka e-post
Publicerad 8 augusti 2020
Kristina Bingström
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För någon vecka sedan var medverkade jag tillsammans med mina utgivarkollegor Marcus Sjöholm på P4 Kronoberg och Tomas Lundström på SVT Småland i radion för att diskutera utmaningar i Coronarapporteringen.

Vi var överens om att stora utmaningar definitivt finns i att hantera den information som ges och den information som efterfrågas, men också ganska överens om att vi tillsammans hittills producerat väldigt mycket bra journalistik i ämnet, både vad gäller korta snabba nyheter och det lite mer reflekterande och till och med ansvarsutkrävande.

Annons

En utmaning public service inte behöver hantera men som varit väldigt påtaglig för oss på Smålandsposten och på alla andra dagstidningar är hur ett väldigt kraftigt annonsbortfall riskerar att påverka våra förutsättningar till journalistik. För god journalistik kostar och måste få kosta och vi finansierar vår verksamhet genom å ena sidan era prenumerationsintäkter och å andra sidan annonsintäkter.

De åtgärdspaket som regeringen och dess samarbetspartier lagt fram för att underlätta mediebranschens verksamhet under denna coronatid har därför varit synnerligen välkomna.

I våras aviserades att ytterligare 500 miljoner skulle komma mediebranschen till del, vi har under sommaren väntat på närmare besked kring hur och på vilket sätt. I torsdags blev vi lite klokare när presenterade kulturminister Amanda Lind presenterade den förordning som fastställer villkoren för det så kallade stödpaket 2:

”För att förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling införs ett redaktionsstöd i mediestödet. Redaktionsstödet ska ges till nyhetsmedier med behov av ekonomiskt stöd och ska användas för den redaktionella verksamheten. Stödet är ett brett stöd och omfattar bland annat dagspress, gratistidningar, webbaserade medier och nyhetsverksamhet i radio- och tv-kanaler. Stödet införs genom ändringar i mediestödsförordningen och träder i kraft 13 augusti.”

Hur stor del av de 500 miljoner kronorna som i slutändan kommer Smålandspostens till del går fortfarande inte att säga. I väntan på besked fortsätter dock vår coronabevakning i stort och i smått. Precis som tidigare.

Trevlig helg!

Annons
Annons
Annons
Annons