Kritik riktas mot äldrevården i Växjö

Anhöriga till vårdtagare på ett äldreboende i Växjö, kritiserar Bo Frank (m), efter att han sagt att äldreomsorgen i kommunen tillhör landets bästa.
Växjö • Publicerad 20 juli 2010

I en debattartikel i Smålandsposten den 13 juli i år skrev Bo Frank (m) att äldreomsorgen i Växjö hamnar i " toppen på toppen" av Sveriges kommuner. Anhöriga till vårdtagare på ett vårdboende i kommunen frågar sig då att "om det är toppen på toppen med endast en personal per avdelning, måste vi fråga oss hur det ser ut i andra kommuner, de som inte befinner sig i toppen av toppen, utförs vården där helt utan personal?".

De anhöriga hävdar att som demenssjuk behöver man känna trygghet i den miljö man vistas, och att det i detta bör ingå att ha tillgång till tröst från levande människor. Något som i praktiken blir svårt med en liten personal.

De poängterar dock att det inte är personalen i sig det är fel på. Faktum är att de tycker att personalen gör ett utmärkt jobb, men frågar sig samtidigt hur länge de ska orka.

Enligt enhetschefen på det kritiserade vårdboendet är det inte någon skillnad på antalet anställda där, jämfört med på andra boenden i kommunen.

- Det handlar egentligen inte om hur många som jobbar, snarare är det en fråga om att göra det bästa av det man har, säger hon.

Hon poängterar även att det framförallt är den sociala biten som är det viktiga.

På vårdboendet som blivit kritiserat arbetar på dagtid sju personer på de tre enheterna (det vill säga två per enhet plus en extra), på kvällar är de fyra. Utöver detta har vårdboendet en anställd på halvtid som bara sysslar med att aktivera vårdtagarna. Det kan handla om att fika, lyssna på berättelser eller hantverk av olika slag. Varje enhet har nio vårdtagare.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.