Annons

Kronobergare anklagas för förfalskning i Danmark

Tre män och en kvinna från Kronobergs län misstänks för penningförfalskning. Utredningen leds av åklagare i Danmark och Kronobergspolisen har hjälpt till med husrannsakningar i jakten på bevis.
Växjö • Publicerad 18 december 2013

De misstänkta personerna är skrivna på adresser i Älmhult och Ljungby kommun. Utredningen tog fart när den inblandade kvinnan på sin 30-årsdag greps intill en växlingsautomat vid en bank i Danmark.

Enligt vad Smålandsposten erfar hade kvinnan precis försökt växla in omkring 300 stycken danska 20-kronorsmynt som var falska. Senare samma dag frihetsberövades även en av männen i Danmark.

Annons

Men de båda äldre männen från länet som misstänks ingå i ligan är fortfarande på fri fot. De är häktade i sin frånvaro av dansk domstol, men polisen saknar i nuläget spår efter dem. Polis och åklagare utreder hur omfattande den misstänkta penningförfalskningen är och om det kan finnas fler inblandade i Sverige eller Danmark.

Kronobergspolisen har hjälpt till med flera husrannsakningar som kopplas till den misstänkta kvartetten. Vid husrannsakan i en bostad beslagtogs bland annat tre datorer, usb-minnen samt en del mynt. Men polisen hittade även en metallbit som kan var ett råämne för mynttillverkning.

Polisen har också gjort husrannsakan i en lokal i Liatorp som disponeras av de båda efterlysta männen. Även där hittades datorer. Allt som beslagtagits kommer att skickas till polisen i Danmark för närmare analys och förhoppningen är att det i datorerna finns information som leder brottsutredningen framåt.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons