Kronobergare kämpade med högskoleprovet

Nära 50 000 personer gjorde det nya högskoleprovet under lördagen.
Växjö • Publicerad 30 oktober 2011
Foto: Jan Bärtås
Tufft prov.?Jens Lindborg ville testa sig och se hur mycket han kunde på högskoleprovet. Han är inte inriktad på någon särskild utbildning ännu.
Tufft prov.?Jens Lindborg ville testa sig och se hur mycket han kunde på högskoleprovet. Han är inte inriktad på någon särskild utbildning ännu.Foto: Jan Bärtås

Den nya utformningen innebär att det läggs större vikt vid matematiken.

– Det var tufft, säger Jens Lindborg, från Växjö.

Vid halv nio på lördagsmorgonen satt ett 70-tal personer bänkade i en sal på Kungsmadskolan i Växjö. Provet tog hela dagen i anspråk och först strax efter klockan fyra var det dags för inlämning av uppgifterna. Förutom på Kungsmadskolan pågick prov på Linnéuniversitetet.

– Det var jobbigt och segt, sade Jens Lindborg, som gjorde högskoleprovet för första gången.

Särskilt hakade han upp sig på matematiken som var ganska knepig.

– Jag gör mest provet för att testa mig själv, något särskilt mål med en viss utbildning har jag ännu inte, berättade Jens Lindborg, som har gått samhällsvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Växjö.

Högskoleprovet består av två block, ett kvantitativt och ett verbalt. Det kvantitativa blocket har delats upp i fyra delprov med sammanlagt 80 frågor. Här prövas matematiska färdigheter och förmågan till logiskt tänkande.

– Många tyckte nog att matten var kämpig, sade Carina Harrysson, en av provledarna från universitetet.

Det verbala blocket, som också är indelat i fyra delprov med 80 frågor, tar upp språklig förmåga, läsförståelse, ordkunskap och engelska.

Nästa gång högskoleprovet hålls är 31 mars 2012.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.