Kulturarv bevaras

Växjö stift tilldelas 45,7 miljoner kronor för 2015 för kyrkoantikvarisk ersättning. Pengar som skall användas i församlingarna för att bevara och skydda det kyrkliga kulturarvet.
Växjö • Publicerad 11 juni 2014

– Ersättningen är helt avgörande för att det kyrkliga kulturarvet ska kunna bevaras, användas och utvecklas i framtiden, säger Henrik Lindblad, samordnare för kulturarvsfrågor i Svenska kyrkan. Precis som tidigare år prioriteras den långsiktiga planeringen av vård- och underhållsinsatser för att den kyrkoantikvariska ersättningen ska komma till bästa möjliga användning. Övergripande inventering och planering beviljas drygt sju procent av den fördelade ramen.

Församlingarna får ansöka om bidrag för vård och underhåll av till exempel kyrkobyggnader eller kulturhistoriskt värdefulla inventarier.

Totalt delade kyrkostyrelsen ut 650 miljoner och 45 av dem gick till Växjö stift.

Mest pengar hamnade i Linköpingsstift med 70,6 miljoner, minst gick till Luleå stift 9,7 miljoner.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.