Kungen besöker länet

När entreprenörsandan och innovationskraften i Kronoberg ska uppmärksammans under ett par dagar sker det med kunglig medverkan - på kungens eget initiativ. På torsdagen får företag i Lammhult och Växjö besök.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2011
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

– Syftet är att försöka förmedla Smålandsandan med entreprenörskap och företagande till landet i stort. Det är framför allt produktionen i anläggningarna som ska studeras, säger Marie Owe på IVA, Kungl. ingenjörsvetenskapsakademien, som planlagt programmet.

Något publikt besök och möten med allmänheten handlar det inte om den här gången, som när kronprinsessan Victoria och prins Daniel var i Möbelriket i våras och ordnade en folkfest.

– Det är första gången på tio år som IVA ordnar en kunglig teknikresa. Men i fortsättningen är tanken att den upprepas årligen till olika delar av Sverige, säger Marie Owe.

– Vi har haft god hjälp av landshövding Kristina Alsér med att hitta företagen som är goda förebilder och som ligger väl till logistiskt logistiken, säger hon.

På torsdagen blir det först besök på Ello i Lammhult och Lammhult design group innan det bär av till Växjö och företaget Emballator. Därefter väntar Linnéuniversitet och en paneldebatt med företagare och unga entreprenörer.

På fredagn blir det ett morgontidigt besök på LG Produktion i Hovmantorp medan resten av dagen ägnas den västra länsdelen med besök på HP Tronic i Ljungby och Nibe i Markaryd.

Förutom kungen består delegationen av bland andra Teknikföretagens ordförande Åke Svensson, Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström, Tillväxtverkets generaldirektör Kristian Lugnet och IVA:s vd Björn O Nilsson finns med i delegationen.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.