Kvaliteten skiftar mellan kommunens förskolor

Skolinspektionen kräver skärpning och slår fast:
Barnens rätt till en bra miljö ska stå i fokus när barngrupperna sätts samman.
Det lever Växjö inte upp till.
Växjö • Publicerad 30 januari 2013

Barngruppernas storlek har varit upp för diskussion ett flertal gånger under hösten. Både föräldrar och personal har larmat om alltför stora barngrupper, något som Smålandsposten har rapporterat om i flera artiklar.

Problematiken togs upp redan under våren 2012 i samband med att Skolinspektionen genomförde en granskning av förskolorna i Växjö kommun. Flera av de som intervjuades av myndigheten, även förskolecheferna, tog upp frågan om barngrupperna storlek.

Trycket på vissa förskolor är stort och när det kombineras med kommunens ansvar att erbjuda en plats inom fyra månader så får barngruppernas sammansättning stå tillbaka. Det har genererat stora barngrupper på många håll och gått ut över personalens möjlighet att ge barnen det stöd som de behöver, enligt Skolinspektionens referat.

Granskningen av förskolorna i Växjö har landat i ett så kallat föreläggande med en rad krav på förbättringar. Generellt bedöms förskolorna vara bra men kvaliteten skiftar mellan förskolorna, både när det gäller vad barnen erbjuds och vad förskolorna har för förutsättningar att göra ett bra jobb.

En faktor för att få en likvärdig kvalitet är just barngrupperna och hur de sätts samman. Här kritiseras kommunen för att inte ha anpassat barngrupperna till de behov som finns på de olika förskolorna, något som påverkar förutsättningarna för både god omsorg och den pedagogiska verksamheten.

Kravet på kommunen är att ta hänsyn till barnens ålder, barnens särskilda behov, barnens olika förutsättningar och hur lokalerna fungerar när barngrupperna sätts samman.

– Det här är något som vi håller på att jobba med i en process nu, säger verksamhetschefen på skol- och barnomsorgsförvaltningen Camilla Holmqvist.

Det finns ett 60-tal kommunala förskolor med drygt 3 500 barn i Växjö kommun.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.