Annons

Kvinna hade spiral i fem år - utan att veta om det

En kvinna gick runt med en spiral i fem år. Utan att veta om det. Först i somras upptäcktes spiralen, i bukhålan, där den hade orsakat buksmärtor efter en skada på tarmen.
Växjö • Publicerad 5 december 2013

Kvinnan fick en spiral insatt 2007. Vid en undersökning ett år senare kunde spiralen inte ses och man gjorde bedömningen att den hade ramlat ut. Någon ny spiral ska då inte ha satts in, enligt chefläkare Pär Lindgren vid Centrallasarettet i Växjö.

Fem år senare, sommaren 2013, insjuknade kvinnan med buksmärtor. Hon undersöktes och opererades. Vid operationen upptäcktes ett hål på tarmen. Orsakad av spiralen.

Annons

– Den hade inte ramlat ut ur patienten. Utan den hade gjort hål på livmodern och åkt ur och in i bukhålan istället. Där låg den sedan och skvalpade och till slut blev det ett hål på tarmen, säger Pär Lindgren.

Kvinnan fick en stomi men ska i dag vara helt återställd enligt chefläkaren.

Landstinget Kronoberg han anmält händelsen enligt Lex Maria och konstaterar i sin anmälan att det förekommer skador vid insättning av spiraler, men att det inte finns några tidigare fall med tarmskada beskrivna.

– Att det blir hål på livmodern förekommer, men ofta upptäcker man det ganska snabbt. Men att spiralen skadar tarmen känner vi inte till, säger Pär Lindgren.

Att liknande händelser ska upprepas bedöms som liten, särskilt som Landstinget nu har uppdaterat sina riktlinjer.

– Det finns trådar i spiralen som kan ses vid gynundersökning. Upptäcker man dem inte då ska man göra ultraljud. I de gamla riklinjerna var det underförstått att man skulle göra så, nu är det tydligare, säger Pär Lindgren.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons