Annons

Kvinna misstänks för grov fridskränkning mot barnen

Barnen misshandlades med en träpinne och tvingades stå på händer. Flera gånger tvingades de under långa perioder hålla båda armarna utsträckta åt sidorna.
Det var mammans bestraffning för att ett av barnen exempelvis glömt en bok i skolan och berättat att hon misshandlats.
Växjö • Publicerad 10 februari 2014

”Var och en av gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av barnens integritet och har varit ägnade att allvarligt skada deras självkänsla”, är bedömningen av åklagaren som åtalat kvinnan för grov fridskränkning.

Även barnens pappa misstänks för brott, i hans fall handlar det om misshandel. Båda föräldrarna förnekar brott och rättegången, som beräknas ta omkring tre dagar, inleds vid Växjö tingsrätt i slutet av mars.

Annons

Den mycket omfattande polisutredningen vittnar om barnens skräck och mammans bestraffningar som uppges ha pågått i familjens bostad i närmare två år. De utsatta barnen fick hjälp genom socialtjänstens försorg när händelserna blev kända och polisen kontaktades. Kvinnan satt också häktad i en dryg vecka i början av polisutredningen.

Socialtjänsten kopplades in när ett av kvinnans styvbarn en dag inte ville gå hem från skolan. Flickan sa att hon var rädd för att bli slagen.

Polisens förundersökning är på omkring 600 sidor och därtill kommer socialtjänstens omfattande utredningar. Mängder av förhör har hållits.

I förhör frågade polisen ett av den misstänkta kvinnans barn vad som händer när hon är busig. ”Dom tycker jag ska sträcka armarna, det gör jätteont när man sträcker armarna”, blev flickans svar.

Barnen har i en rad polisförhör på sammanlagt sju timmar berättat vad de utsatts för. Bestraffningarna när barnen inte lydde var bland annat att ”stå som ett flygplan” med händerna rakt ut eller att stå på händerna.

Kvinnan har nekat till alla brottsmisstankar, men medgivit att hon tvingat barnen att stå med armarna rakt ut när de inte gjort som hon sagt.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons