Kvinna misstänkt för mordbrand i Växjö

En 39-årig kvinna anhölls under fredagen misstänkt för mordbrand på Västra esplanaden 30 i Växjö. Enligt räddningstjänsten hade det blivit en totalbrand i fastigheten om de kommit ett par minuter senare till platsen.
Växjö • Publicerad 13 juni 2014
En 39-årig kvinna är anhållen misstänkt för att ha anlagt en brand på Västra esplanaden 30 i Växjö natten till i torsdags. Brottet rubriceras som mordbrand.
En 39-årig kvinna är anhållen misstänkt för att ha anlagt en brand på Västra esplanaden 30 i Växjö natten till i torsdags. Brottet rubriceras som mordbrand.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Den var i onsdags natt strax innan midnatt som en person slog larm om att det rök ur ett fönster på Västra esplanaden 30 mitt i centrala Växjö. Räddningstjänsten kom till platsen och kunde konstatera att det brann i fastighetens tvättstuga. Man lyckades släcka branden, men påpekade samtidigt att det inte var långt ifrån att det hade slutat helt annorlunda.

– Räddningstjänsten sade att om de hade kommit bara en eller ett par minuter senare till platsen så hade det här utvecklats till en totalbrand. Så nära var det, säger David Grann, inre befäl vid Kronobergspolisen.

Redan under onsdagsnatten fattade polisen misstankar om att branden var anlagd, vilket också bekräftades av den tekniska undersökningen på torsdagen.

Efter förhör med ett flertal boende i fastigheten fattades beslut om att gripa en 39-årig kvinna på fredagseftermiddagen. Hon anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, vilket är den högre graden av misstanke.

– Här handlar det om misstanke om att någon med uppsåt har anlagt en brand som har inneburit en konkret fara för annans liv eller hälsa, och även omfattande förstörelse av egendom. Det rubriceras därför som mordbrand. Det är ju lägenheter i den här fastigheten och folk låg ju förmodligen och sov vid den här tiden, säger David Grann.

Enligt honom är den 39-åriga kvinnan inte känd hos polisen sedan tidigare. Senaste den 17 juni måste åklagaren fatta beslut om hon ska begäras häktad.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.