Kvinna stal flera tusen trisslotter på sitt arbete

Svenska Spel gratulerade Ica-butiken till den stora försäljningsökningen av trisslotter. Det var då bluffen uppdagades.
En av butikens anställda har erkänt att hon tagit cirka 5 000 lotter värda 170 000 kronor.
Växjö • Publicerad 26 januari 2013

Nyligen åtalades kvinnan som varit anställd i den aktuella Ica-butiken på en ort i Växjö kommun under många år. Kvinnan sade upp sig på egen begäran dagen efter att hon konfronterats med misstanken.

Polisutredningen visar att lottstölderna inleddes redan i november 2011 och pågick till sommaren 2012. Bokföringen av lotthanteringen som sköts av Svenska Spel, Icas huvudkontor och butiken har släpat efter. Därför kunde brottsligheten pågå så länge utan att upptäckas.

Det var Svenska Spel som uppmärksammade att butikens lottförsäljning slog nya rekord och gratulerade. Vid en närmare kontroll visade det sig att lotterna inte regi-strerats i kassan.

Ica-koncernens säkerhetsavdelning kopplades in och den första bedömningen var att lotter för cirka 300?000 kronor försvunnit.

Det visade sig att vinstlotter som levererats till den drabbade butiken hade lösts in i ett stort antal andra butiker i Växjö under samma dag. I varje butik lämnades mellan 15-20 vinstlotter.

På övervakningsfilmer upptäcktes att det var den nu åtalade kvinnan som löste in vinstlotter. Kvinnans första förklaring till säkerhetskonsulten var att flera kamrater köpt lotter ihop och att de samlat på sig vinstlotter som hon löste in.

Kort därefter valde kvinnan att erkänna lottstölderna och förklaringen var dålig ekonomi. Samtidigt berättade kvinnan att hon hade ytterligare vinstlotter i sin väska på jobbet som ännu inte lösts in. Där fanns ett 40-tal vinstlotter.

Kvinnan åkte inte alltid till andra butiker för att lösa in vinsterna.

– Jag har väl löst in några vinster på Ica där jag jobbade också, men det kändes inte rätt ... om man kan säga så, är kvinnans egna ord i ett av polisförhören.

Ingen av de tusentals trisslotterna som kvinnan tog gav drömvinsten som hon hoppats på.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.