Annons

Kyrklig miljontvist tillbaka på ruta ett

Oenigheten mellan den nationella kyrkostyrelsen och Växjö stift om hur virkesinkomsterna efter stormarna Gudrun och Per ska fördelas är tillbaka på ruta ett. I potten ligger en extra utdelning till stiftets församlingar på 32,4 miljoner kronor som gjordes i slutet av förra året.
Växjö • Publicerad 10 december 2013

Svenska kyrkan på nationell nivå har krävt att få in en extra utjämningsavgift motsvarande stormpengarna medan stiftsstyrelsen hävdar att pengarna hör hemma hos stiftet och dess församlingar.

Växjö stifts fullmäktige har tidigare överklagat kyrkostyrelsens begäran till juristerna i Svenska kyrkans överklagandenämnd och vid stiftsfullmäktiges senaste möte avvisades därför åter kravet på mångmiljonavgiften.

Annons

Men överklagandenämnden har valt att avstå från att yttra sig. Frågan är vad det innebär för ärendet. Det lär i alla fall sätta press på båda parter att hitta vägen till en försonande förhandling.

När pengarna fördelades och betalades ut gällde ett regelverk. Efter årsskiftet trädde så andra, mer centraliserade för­delningsregler i kraft.

För stiftet var extra­utdelningen ett sätt att hantera det överskott som uppstod efter de stora avverkningar som Gudrun och Per tvingade fram. De gav mycket pengar då men leder å andra sidan till mindre inkomstmöjligheter flera år framåt.

Centralt anser dock Svenska kyrkan att den extra utdelningen ska ses som ett förskott på 2013 års utdelningar och inte som en retroaktiv rätts­tillämpning som stiftsstyrelsen hävdar.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons