1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

L-politiker: Höj ersättningen för fritidspolitiker

Liberalerna är det enda parti som inte haft något avhopp från kommunfullmäktige i Växjö under den senaste mandatperioden. Lennart Adell Kind (L) påkallar förbättrade villkor för fritidspolitiker, bland annat genom höjda ersättningar. Men Gunnar Storbjörk, ordförande för Socialdemokraterna i Växjö, inte tror att ersättningarna har påverkat några avhopp.
Lennart Adell Kind ordförande för Liberalerna Växjö.
Foto: Julia Viktorsson

– Många fritidspolitiker förlorar pengar på att ta på sig uppdrag och att deras insats inte gör någon påverkan gör det svårt att försvara varför personerna går miste om tiden med familjen, säger Lennart Adell Kind (L).

Smålandsposten skrev under lördagen att 22 valda ledamöter av olika anledningar hoppat av kommunfullmäktige i Växjö under den senaste mandatperioden. Sverigedemokraterna har haft flest avhoppare medan Liberalerna är de som klarat sig utan några alls. Men båda partierna har en sak gemensamt, nämligen att det endast finns så kallade fritidspolitiker i partierna. En grupp som Lennart Adell Kind tycker behöver förändrade villkor.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Kommunen borde göra som Region Kronoberg och ge fritidspolitiker ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Lennart Adell Kind menar att det arvode som nu tilldelas inte är tillräckligt. Han ser lösningen i höjda ersättningar och ett fast arvode i månaden som ska täcka allt arbete runt sammanträden och i vissa fall digitaliserat deltagande.

– Att digitalisera sammanträden skulle möjliggöra deltagandet för många fritidspolitiker, säger Lennart Adell Kind.

Men Gunnar Storbjörk, ordförande för Socialdemokraterna i Växjö, säger sig inte vara bekymrad över ersättningarna.

– Hos oss har avhoppen skett på grund av till exempel flytt eller byte av jobb. Jag har aldrig hört att någon skulle ha slutat på grund av låga arvoden, säger Gunnar Storbjörk (S).

Däremot säger även Gunnar Storbjörk (S) att lokalpolitiken har blivit mer professionaliserad och att det måste ses över hur lokalpolitiken ska underlätta för fritidspolitikerna. Gapet mellan heltids- och fritidspolitiker behöver, enligt både Lennart Adell Kind och Gunnar Storbjörk, minskas.

– De heltidsanställda har ett informationsövertag som i slutändan ger mer makt, säger Gunnar Storbjörk.

Gunnar Storbjörk ordförande för Socialdemokraterna i Växjö.
Foto: Lars-Goran Rydqvist

Läs mer

Växjö

E-sportfestival ska samla in pengar till Alzheimerforskning

Växjöbaserade ESA:s spelfestival kombineras med välgörenhet för att bidra till förmån för forskning kring Alzheimers.

Näringsliv • Corona

Efter hårt ryck i nödbromsen kör Profilgruppen på igen

– Det har varit väldigt turbulent med stor ovisshet när vi drog i handbromsen, säger Fredrik Zöögling, vd och koncernchef.

Alvesta

Så fintas legitimerade lärare bort vid nyanställningar

Mohedaskolan ändrade anställningsformen för att kunna ge en tjänst till en nyexaminerad lärare utan legitimation, istället för en erfaren legitimerad lärare.

Alvesta

Tennisklubben vill bygga om - och satsa på padel

Gräset växer vilt på Alvesta TK:s gamla grusbanor, som knappast inbjuder till spel. Nu vill man bygga nytt på anläggningen.

Lessebo

Sökte upp ovän på företag - misshandlade honom

På tisdagseftermiddagen inträffade en misshandel på ett företag i Lessebo

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.