GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

L-politiker: Höj ersättningen för fritidspolitiker

Liberalerna är det enda parti som inte haft något avhopp från kommunfullmäktige i Växjö under den senaste mandatperioden. Lennart Adell Kind (L) påkallar förbättrade villkor för fritidspolitiker, bland annat genom höjda ersättningar. Men Gunnar Storbjörk, ordförande för Socialdemokraterna i Växjö, inte tror att ersättningarna har påverkat några avhopp.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2018
Lennart Adell Kind ordförande för Liberalerna Växjö.
Lennart Adell Kind ordförande för Liberalerna Växjö.Foto: Julia Viktorsson

– Många fritidspolitiker förlorar pengar på att ta på sig uppdrag och att deras insats inte gör någon påverkan gör det svårt att försvara varför personerna går miste om tiden med familjen, säger Lennart Adell Kind (L).

Smålandsposten skrev under lördagen att 22 valda ledamöter av olika anledningar hoppat av kommunfullmäktige i Växjö under den senaste mandatperioden. Sverigedemokraterna har haft flest avhoppare medan Liberalerna är de som klarat sig utan några alls. Men båda partierna har en sak gemensamt, nämligen att det endast finns så kallade fritidspolitiker i partierna. En grupp som Lennart Adell Kind tycker behöver förändrade villkor.

– Kommunen borde göra som Region Kronoberg och ge fritidspolitiker ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Lennart Adell Kind menar att det arvode som nu tilldelas inte är tillräckligt. Han ser lösningen i höjda ersättningar och ett fast arvode i månaden som ska täcka allt arbete runt sammanträden och i vissa fall digitaliserat deltagande.

– Att digitalisera sammanträden skulle möjliggöra deltagandet för många fritidspolitiker, säger Lennart Adell Kind.

Men Gunnar Storbjörk, ordförande för Socialdemokraterna i Växjö, säger sig inte vara bekymrad över ersättningarna.

– Hos oss har avhoppen skett på grund av till exempel flytt eller byte av jobb. Jag har aldrig hört att någon skulle ha slutat på grund av låga arvoden, säger Gunnar Storbjörk (S).

Däremot säger även Gunnar Storbjörk (S) att lokalpolitiken har blivit mer professionaliserad och att det måste ses över hur lokalpolitiken ska underlätta för fritidspolitikerna. Gapet mellan heltids- och fritidspolitiker behöver, enligt både Lennart Adell Kind och Gunnar Storbjörk, minskas.

– De heltidsanställda har ett informationsövertag som i slutändan ger mer makt, säger Gunnar Storbjörk.

Gunnar Storbjörk ordförande för Socialdemokraterna i Växjö.
Gunnar Storbjörk ordförande för Socialdemokraterna i Växjö.Foto: Lars-Goran Rydqvist
Julia ViktorssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.