Annons

Läkare läste journaler efter otrohetsaffär – sa upp sig

Efter en otrohetsaffär började läkaren läsa en rad patientjournaler. Läkaren ville veta allt- mer om mannen som hon hade ett hemligt förhållande med.
Växjö • Publicerad 31 mars 2011

Läkaren tvingades säga upp sig när historien rullades upp sedan hon erkänt för landstingets företrädare.

-Läkaren arbetar inte längre kvar inom Landstinget Kronoberg, konstaterar personaldirektör Jeanette Kjellberg.

Annons

Smålandsposten berättade i förra veckan om den aktuella läkaren som nyligen fälldes för brott mot tystnadsplikten och dataintrång.

Då framhöll Jeanette Kjellberg att landstinget vanligtvis avvaktar en dom innan det arbetsrättsliga beslutet fattas. Men nu visar det sig att läkaren i det aktuella fallet snabbt skrev på sin egen avskedsansökan. Läkaren hade redan fått besked om att hon skulle avskedas.

-Alltså, jag har gjort ett mycket grovt sekretessbrott, har läkaren skrivit i ett sms till kvinnan vars man hon hade kärleksaffären med.

Inloggningar i landstingets datasystem visar att kvinnan tittat i patientjournaler vid ett 30-tal tillfällen. På så sätt fick läkaren fram information om mannen och såg då att han även tidigare misstänktes ha varit otrogen.

Men läkaren nöjde sig inte med att läsa mannens och dennes hustrus patientjournaler. Även flera personer i deras närhet drogs med.

Läkarens brottslighet avslöjades när mannens fru begärde ut logglistorna från landstinget.

Ett tiotal anställda inom Landstinget Kronoberg har under det senaste året avslöjats efter att ha läst journaler.

Personaldirektör Jeanette Kjellberg medger att nyfikenhet ofta varit en gemensam nämnare. Anställda har inte kunnat motstå frestelsen att få reda på varför bekanta haft kontakt med sjukvården.

Att någon form av kärlekshistoria finns med i bakgrunden tillhör dock inte vanligheten. I ett av de uppmärksammade fallen tjuvläste en landstingsanställd sin gamla skolkamrats patientjournal.

Daniel Johansson

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons