Landstinget Kronoberg har fått 96 betalningsanmärkningar
– Det är inte alls bra, säger Gunilla Johansson, Landstinget Kronobergs ekonomidirektör.
Sedan första halvan av 2008 har Landstinget Kronoberg fått betalnings-föreläggande från Kronofogdemyndigheten vid 96 tillfällen. De räkningar som inte har betalts, trots upprepade påminnelser, har ofta handlat om småsummor – sett till landstingets stora organisation. Många har bara varit på några hundralappar. I några enstaka fall har det rört sig om fakturor på uppemot 20 000 kronor.
I 21 fall har det dock inte räckt med betalningsförlägganden, utan ärendena har gått vidare till indrivning.
– Då har man två veckor på sig att betala, sedan blir det utmätning, säger Johan Krantz, controller på Kronofogdemyndigheten.
Enligt honom har utmätning aldrig blivit aktuellt. Till slut, även om det tagit lång tid och har passerat många led, så har landstinget betalat.
För en privatperson kan en betalningsanmärkning vara förödande. Man kan få svårt att få lån, svårt att hyra lägenhet och hos en potentiell arbetsgivare är det knappast någon merit. Men för landstinget händer i stort sett ingenting – förutom att de får betala ett betydligt högre belopp än vad den ursprungliga fakturan var på.
800 kronor plus ränta läggs på en faktura där den betalningsansvarige har fått ett betalningsföreläggande. Ytterligare 600 om det sedan blivit ett indrivningsärende.
De senaste åren rör det sig alltså om runt 100 000 skattekronor som landstinget har betalat bara för att fakturor fått bli liggande.
– Vi har nya rutiner nu. Sedan vi började scanna in fakturorna har det blivit bättre. När vi tidigare hade papperskopior hade vi inte tillräckligt bra kontroll, en del blev liggande på skrivbord helt enkelt, säger Gunilla Johansson.
Hon kan glädja sig åt att landstinget hittills under 2011 inte fått ett enda betalningsföreläggande.