Landstingets ekonomi blöder

Landstingsekonomin blöder och det största såret är kärnverksamheten, sjukvården. Att budgeten ändå kan lappas och sys ihop 2012 beror på fastighetsförsäljningar och återbetalningar av försäkringspremier.
Växjö • Publicerad 5 september 2012

– Läget är mycket allvarligt, hittills har vi klarat oss från att varsla. Men kanske måste vi göra avkall på vår goda tillgänglighet framöver, säger landstingsrådet Suzanne Frank (M).

Det är alltså främst hälso- och sjukvården som backat rejält under årets första sju månader, från ett förväntat underskott i maj på 79 miljoner kronor till 91 miljoner kronor i dag och som för hela året beräknas hamna nära minus 155 miljoner kronor. Som värst drabbade pekas medicincentrum och psykiatricentrum ut. Den stora förklaringen till de röda och blödande siffrorna är köpt högspecialiserad vård.

För psykiatrin handlar det om att fler kronobergare dömts till vård inom rättspsykiatrin och att behovet av hyrläkare till vuxenpsykiatrin är fortsatt stort. Tappet för medicincentrum gäller patienter som krävt mycket avancerad vård utanför länet, bland annat fyra hjärttransplantationer och en lungtransplantation bara under första halvåret.

– Det är en olyckligt stor ansamling som vi faktiskt aldrig sett förut, kommenterar centrumchef Per-Henric Nilsson.

Att som centrumchef då ha ansvar för att få budgeten i balans igen i den vanliga verksamheten beskriver landstingsdirektör Börje Lindqvist som orättvist och mycket tufft och han får medhåll av Suzanne Frank (M).

– Det är en klen tröst men det här är en utveckling vi ser hos alla landsting runt om i Sverige. Jag vill verkligen understryka att vi vidtar åtgärder och att ekonomin för hela landstingets verksamhet ser ut att gå ihop sig i år, men det blir oerhört kärvt under 2013.

Ekonomidirektör Gunilla Johansson är också tydlig i sin markering. Landstinget Kronobergs satsning på hög tillgänglighet har gett effekt och landstinget placerar sig bland de bästa i landet. Men den satsningen har också kostat när man tvingats anlita bemanningsföretag för att hitta personal, främst läkare.

– Och under 2011 betalade det sig genom att vi fick tillbaka pengar via den så kallade Kö-miljarden. Men nu kostar tillgängligheten mer än vi får igen. Och det är kanske det politiken måste börja diskutera, vilken tillgänglighet till sjukvården kronobergarna ska ha, säger Gunilla Johansson.

– Det viktigaste budskapet är ändå att vi är på väg åt fel håll med ekonomin, säger hon.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.