Landstingsdirektören: "Vi tar synpunkterna på största allvar"
I torsdags fick landstingsdirektören Börje Lindqvist och chefen för psykiatricentrum, Kjell Grahn, brevet från läkare och enhetschefer inom vuxenpsykiatrin. Den skarpa kritiken i brevet fick Börje Lindqvist, som då befann sig på landstingsdirektörsmöte i Stockholm, att omgående kalla till ett möte. Läkarna beordrades att vara med och fick avboka sina patientbesök på fredagen.
– Vi tar synpunkterna på största allvar. Och jag upplever att vi hade ett konstruktivt möte i fredags, säger Börje Lindqvist.
Men personalen, överläkare och enhetschefer, upplever att ni inte lyssnar på dem eller tar till sig av deras synpunkter. Hur ser du på det?
– Vi lyssnar absolut på dem.
I brevet skriver personalen att det finns en "vallgrav" mellan er i ledningen och dem. Hur kan det komma sig?
– Jag upplever inte alls att det finns en vallgrav. Men finns den upplevelsen kan det ju betyda att vi behöver bli bättre på att kommunicera.
Att landstinget anlitar konsulter från Ledningsbolaget till att analysera och granska verksamheten, och sedan använder samma företag till chefsbefattningar inom den verksamhet som de just har granskat, betraktas som korrupt av personalen. Det är något som Börje Lindqvist helt tar avstånd ifrån.
– Det är överord. Ledningsbolaget är ett etablerat företag. De kan göra granskningar av verksamheten och även hjälpa till där det finns ett behov av ledningspersonal.
Du ser inga problem med det?
– Nej.
Börje Lindqvist vill också betona att det inte finns några planer på att avveckla avdelningar eller minska antalet vårdplatser inom vuxenpsykiatrin. Åtminstone inte innan man har hittat alternativ som kan garantera en säker och god vård.
– Vuxenpsykiatrin har ett stort ekonomiskt underskott som vi måste hantera. Och vi tittar på olika lösningar. Vi försöker bland annat hitta andra vårdformer. Öppna vårdformer.
Personalen säger att öppna vårdformer inte kan ersätta de slutna vårdformerna. Att det inte går att skära ner antalet vårdplatser utan att kvaliteten försämras.
– Ja, men det finns det delade meningar om. Jag aktar mig för att säga att det inte går. Men det är klart att all slutenvård inte kan ersättas med öppenvård. Men det är ju inte heller aktuellt.