Länets män hamnar på femte plats i spritligan

I Sveriges Jerusalem Jönköping och i väckelserörelsernas Västerbotten och Norrbotten lever nykterhetsidealet fortfarande – där dricks det minst alkohol i landet. De kronobergska männen kvalar in på en femteplats bland landets drinkare med 0,48 liter ren sprit i månaden.
Växjö • Publicerad 19 februari 2011

Det är Stockholms universitet som står för den statistiska årsrapporten om Svenskarnas alkoholkonsumtion, där allt från Systembolagets försäljningsstatistik till självskattade alkoholvanor samlas.

Stockholmarna är värst, både bland män och kvinnor. Men medan de kronobergska männen i genomsnitt alltså dricker knappt en halv liter ren alkohol i månaden får kvinnorna endast i sig 0,18 liter. Det ger länet en femte respektive niondeplats i landet.

Kronobergaren är heller inte särskilt trogen Systembolaget, här verkar närheten till kontinentens lockelser ha gjort avtryck.

Så kallad resandeinförsel och den direkt olagliga smugglingen bidrar med starkvaror till 34 procent av totala konsumtionen. I Skåne och ”övriga län i Götaland” står spriten från utlandet för 30 procent.

Nykterheten är det också dåligt bevänt med, endast 16 procent av männen och 28 procent av kvinnorna uppger att de är nykterister.

– Ja, jag är inte särskilt förvånad. Allt handlar om alkohol i detta krogsamhälle, säger 78-årige ordföranden Torbernt Karlsson i IOGT-NTO:s lokalförening Värend.

Han kämpar i motvind. I?dag har föreningen 26 medlemmar och medelåldern är hög. Själv anslöt han sig till nykterhetslogen som sjuåring i Braås.

– Allra värst ur vår synvinkel är att alkoholdebuten sker allt tidigare, och att man bjuder hemma. Jag hoppas att även om vi inte kan värva så många nya medlemmar kan vi åtminstone sprida budskapet så att man har med sig upp i vuxen ålder vilka skadeverkningar som alkoholen kan ha.

Rydaholmsprästen Carl Emanuel Bexell blickar beklagande ner på oss. Som kyrkoherde grundade han landets första renodlade nyketerhetsföreningar på 1820-talet.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.