Annons

Lärare fick gå efter sexkommentarer

Lärarens sexuella anspelningar blev för mycket för eleverna. De slog larm till skolledningen och nu har läraren köpts ut av kommunen.
– Det är inget jag är särskilt stolt över precis, säger han själv.
Växjö • Publicerad 20 december 2013

Läraren blev kallad till ett möte med skolledningen i början av december. Där anklagades han för att upprepade gånger ha gjort sexuella uttalanden och sexuella anspelningar under hösten. Han ska bland annat ha sagt att det skulle handla om ”praktiska övningar” när han hade sexualkunskap och att flickorna skulle akta sig eftersom han var en ”riktig tiger”. Andra kommentarer har handlat om kyssvänliga läppstift och uttryck som att ”hon kanske övar sig på sin karriär som strippa”.

– De här flickorna kom och snackade med mig och de berättade om sina äventyr och jag berättade om mina och var kanske lite för öppen. Jag uppfattade dem bara som trevliga så jag vet inte vad det var som gick snett. Det har inte hänt tidigare, säger läraren.

Annons

Enligt skolledningen har eleverna uppfattat det som att sexanspelningarna blivit fler och fler under hösten och vissa elever har tyckt att han uttalat sig opassande och äckligt. De ska också ha känt det som att han flörtat med dem och försökt bli vän med dem på ett sätt som inte har känts bra.

– De var rätt så öppna mot mig och jag var väl lite väl öppen tillbaka. Det var obetänksamt och jag har bett om ursäkt. Men allt som sagts är inte heller sant.

Läraren förnekar att han använt könsord och att han skulle ha visat något intresse av eleverna sexuellt. Han säger också att han varit ur balans under hösten och att han fällt kommentarerna på skämt. Men skoledningen anser att beteendet är oacceptabelt och påpekar att det handlar om elever i beroendeställning. En vecka efter mötet med skolledningen valde läraren att skriva under ett avtal som innebar att han lämnar sin tjänst på egen begäran mot en ersättning på drygt 120 000 kronor, vilket motsvarar fyra månadslöner för hans del.

– Vi har ju gjort upp nu och jag har sagt att jag är nöjd med det hela och det är väl de också förmodligen. Men det var trist att det skulle sluta så här, säger läraren.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons