GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här störtade innergården ner i garaget

Bostadsbygget är i full gång vid södra stationsområdet. Plötsligt rasade en innergård rakt ner i ett garage.
– Det känns omtumlande, säger grannen Melker Andersson.
Växjö • Publicerad 6 december 2017 • Uppdaterad 7 december 2017
Foto: Privat
Foto: Lennart Ernstsson

Det var strax före halv tolv på tisdagsförmiddagen som larmet kom om det stora raset mitt i HSBs nybygge av bostadsföreningen Stinsen på södra stationsområdet. Drygt 300 kvadratmeter av innergården mellan tre hus rasade rakt ner i det underliggande garaget.

Snabbt stod det klart att inga byggarbetare saknades eller skadades i olyckan som orsakade stort pådrag med mycket ambulanser, räddningstjänst och polis på plats.

En av byggarbetarna ska ha varit på toaletten precis när raset inträffade och därmed klarat sig undan från att krossas.

– Jag hörde hur det small till så jag förstod att det var något riktigt. Men att det var så allvarligt trodde jag inte, säger Jan Nilsson som är snickare vid Peab och som också var vid platsen för raset cirka en timme före olyckan.

Många av de boende i de nybyggda husen runt innegården var hemma under onsdagsförmiddagen när taket brakade in. Melker Andersson var en av dem som hörde smällen av raset.

– Jag stod i köket och hörde ett väldigt brak. Huset skakade till. Jag gick ut på balkongen och såg raset på innergården. Det känns omtumlande, säger han.

I huskropparna närmast den raserade innergården har inga hyresgäster flyttat in ännu.

– Vad hade hänt om vi haft bilar och personer under det här taket? Det måste till en riktig utredning om vad som har skett. Kan det påverka vårt garage, säger Melker Andersson.

Insatsledare Conny Petterssons främsta uppgift blev i stället att säkra olycksplatsen för att kontrollera den fortsatta rasrisken.

– Vi fryste läget och stängde av gator runt omkring och ingångar till det här huset och till källaren. Där hade vi experter med oss från Peab.

De omkringliggande husen står på egen grund och hotades därför aldrig av raset.

– Jag är lekman på området men vi konstaterade att det här taket inte var platsgjutet, att man alltså lagt dit takbalkar och bjälklager och sedan täckt med ett annat material, säger Conny Petersson som kunde avsluta räddningstjänstens insats strax efter klockan 12.

Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion av rasplatsen under onsdagen.

– Vi har haft två inspektörer på plats under eftermiddagen. Sedan kommer vi fortsätta titta på ärendet. Orsaken till det vet man ju inte ännu, säger Peter Johansen som är sektionschef på Arbetsmiljöverket i Växjö.

Foto: Privat
Jens NielsenSkicka e-post
Jesper MarkenSkicka e-post
Per JodeniusSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.