Larm stoppade midnattskonsert

Det skulle bli midnattskonsert med Månskenssonat och Chopin.
Det blev tjutande inbrottslarm, huttrande utomhus och väktare som inte kunde stänga av larmet.
– Otroligt frustrerande, säger Per Tengstrand.
Växjö • Publicerad 17 september 2012

Som ett nytt inslag i Teng-strandfestivalen Från Lakers till Ludwig ordnade Växjö konsertförening en midnattskonsert med Per Tengstrand på Utvandrarnas hus klockan 23 på lördagskvällen. Avslutningen skulle vara domkyrkoklockorna klockan 24.

– Precis när jag skulle göra entré gick inbrottslarmet, säger Per Tengstrand.

Larmet går till SOS, som i sin tur ska ringa vidare till Securitas.

Men ingen kom. Ingen på plats kunde stänga av larmet. De 60 besökarna fick gå ut ur lokalen eftersom ljudet var outhärdligt. Under tiden försökte arrangörerna och personalen på Utvandrarnas hus hitta en lösning. Förgäves.

–   Vi ringde Securitas men först efter 40 minuter kom en vakt. Han hade inte med sig rätt nyckel för att stänga av larmet, och kallade på en kollega, som kom efter ytterligare 10–15 minuter. Han hade inte tid att stänga av larmet för han hade så många andra larm, säger Mona Bendz, ordförande för Växjö konsertförening.

23.45 togs beslutet att ställa in konserten. Först 00.15 kom både grupp-ledare från Securitas och Vöfabs jour och lyckades stänga av larmet.

Besvikelsen är stor hos publik, arrangör och pianist.

– Det var otroligt tråkigt för Per och för våra besökare. Och det är skrämmande att ingen kommer på ett inbrottslarm, säger Mona Bendz.

– Det var ingen rolig timme. Otroligt frustrerande, säger Per Tengstrand, som samtidigt ger en eloge till publiken som väntade tålmodigt.

– Vi hade åkt in från Ingel- stad och så här hade vi inte tänkt att det skulle bli, säger Håkan Johnsson, en av konsertbesökarna.

Vöfab äger och förvaltar Utvandrarnas hus. De hade tagit emot beställningen på att flytta fram larmet. Men något har gått fel.

– Vad vet jag inte förrän under måndagen. Men det är mycket tråkigt, säger Vöfabs fastighetschef Christer Karlsson.

Det dröjde 40 minuter innan en väktare kom. Är det ett säkert skydd för museet?

– Normalt fungerar det. Vi känner oss inte otrygga. Det var ett antal olyckliga omständigheter som gjorde att det blev så här, säger Christer Karlsson.

En omständighet var att Securitas fick larmet först 23.15 från SOS. Securitas hade också många larm samtidigt. Därför tog det tid för en väktare att komma, och den väktare som kom åkte direkt från ett annat uppdrag och hade inte utrustning för att stänga av larmet med sig.

Är 40 minuter, eller de 25 minuter från att ni fick larmet, en acceptabel tid?

– Hade vi inte varit så överbelastade hade det tagit några minuter. 25 minuter är ganska lång tid, framför allt om man står och väntar. Det var otur och vi kan inte annat än beklaga, säger Peter Köhler, informationschef på Securitas.

Konsertföreningen hoppas kunna ordna en ersättningskonsert under den pågående festivalen.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.