Libyer firade i Växjö i går

Efter Gaddafis död igår ringde Marwan Zarmakis vänner och gratulerade och hans familj ringde för att berätta hur glada de var. – De har väntat länge på det här, säger han.
Växjö • Publicerad 21 oktober 2011
? Jag hoppas att alla lägger ner sina vapen nu och att kriget är slut, säger Marwan Zarmaki. Här tillsammans med kompisarna Fateh Karail och Mohammed Sadeq, som kommit hem till honom för att fira nyheten.
? Jag hoppas att alla lägger ner sina vapen nu och att kriget är slut, säger Marwan Zarmaki. Här tillsammans med kompisarna Fateh Karail och Mohammed Sadeq, som kommit hem till honom för att fira nyheten.Foto: Lena Gunnarsson
Foto: 

I lägenheten står tv:n på och visar bilder från Libyen. Marwan har fått besök av sina vänner Fateh Karail och Mohammed Sadeq. Trots att det är jobb i morgon så ska de festa.

– Det är en stor lycka vi känner idag, vi ska dricka, äta god mat och ringa kompisar, säger Marwan.

Han kom till Växjö för några år sedan, då han tröttnade på Gaddafis politik.

– Jag kom hit för friheten, här kan alla leva ett bra liv, oavsett var man kommer ifrån, säger han.

Han har följt utvecklingen nere i Libyen via tv, Facebook, internet och släkten som finns kvar nere i hemlandet. Under sex månader, mellan februari och augusti, kunde han dock inte prata med dem om det som hände där nere. De bor i Tripoli och enligt Marwan var telefonerna där avlyssnade.

– Jag mådde inte bra själv under den här perioden, det var en orolig tid, säger han.

När de återigen kunde prata med varandra om situationen i Libyen var familjen glad, men sa samtidigt att det inte kommer att bli bra förrän Gaddafi grips eller dör.

Marwan Zarmaki fick höra nyheten vid halv fyratiden i går, och när han berättade det för Torkel, hans arbetsledare på kommunen, där han jobbar, blev denne mycket glad.

– Jag hoppas att allt blir korrekt och bra nu, det har hänt så mycket skit på grund av Gaddafis folk, säger han.

Marwans kompis Mohammed Sadeq fick reda på nyheten i går morse när hans bror ringde upp honom. Men han vågade inte tro på det förrän han såg det med egna ögon.

– Jag är här på grund av Gaddafi, han förstörde våra liv och många har dött på grund av honom, du förstår inte hur glad jag är nu, säger han.

Marwan tror och hoppas att Libyen nu kommer att bli ett ännu bättre land än det var innan Gaddafi och han hoppas på att en dag flytta tillbaka.

– Det är svårt just nu, eftersom jag vant mig vid ett annat sätt att leva och tänka, än när jag bodde där, men en dag ska jag flytta tillbaka och hjälpa till att bygga upp ett nytt Libyen, säger han.

Han säger att han gillar Europa och tackar för allt, men att han längtar till­baka till Libyen.

– Om det blir bra i Libyen nu, kommer jag att vara glad i hela mitt liv, säger Marwan Zarmaki.

Mer om Gadaffis död på Världen­sidorna B8 och B9 i dagens Smålandsposten.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.