Annons

Ljungbykvinna nekas ersättning efter dödsfall

Kvinnan flyttade dagen före sambon avled – och får därför inga pengar från kapitalförsäkringen. Nu har tingsrätten gett Länsförsäkringar rätt.
Den rättsliga striden blir dyrbar. Kvinnan ska betala 167 000 kronor i rättegångskostnader.
Växjö • Publicerad 17 oktober 2012

"Sammanfattningsvis finner tingsrätten att NN (kvinnan) inte har styrkt att hon och XX (mannen) vid hans dödsfall var sambor i sambolagens mening", skriver Stockholms tingsrätt i domen.

Kvinnan är bosatt i Ljungby kommun och stämde med hjälp av Växjöadvokaten Torgny Eklund Länsförsäkringar. Kravet var en kvarts miljon kronor i försäkringsersättning som bolaget hela tiden sagt nej till.

Annons

Mannen hade en kapitalförsäkring med make/sambo som förmånstagare, eller om sådan saknas, skulle pengarna gå till barnen.

Kvinnan och mannen var ett par i över ett och ett halvt år. Enligt kvinnan var de sambo, med några kortare uppehåll, "under äktenskapsliknande förhållanden".

En dryg månad innan mannen hastigt avled köpte paret en fastighet tillsammans. De hann dock aldrig få tillträde till fastigheten utan bodde i en lägenhet där kvinnan också skrev sig.

Efter ett gräl dagen före mannens bortgång flyttade kvinnan en del av sina saker. Enligt försäkringsbolaget upphörde ett eventuellt samboförhållande i vart fall då.

Bouppteckningsförrättaren vid Swedbank ansåg att paret var sambo vid mannens dödsfall. Men Länsförsäkringar betalade ut pengarna till mannens barn från ett tidigare förhållande.

När kvinnan fick reda på det stämde hon försäkringsbolaget, men tingsrätten går nu på bolagets linje. Domstolen konstaterar att paret klart manifesterat att deras förhållande var slut dagarna före mannens bortgång. Kvinnan beställde hjälp av en flyttfirma och flyttade såväl möbler som andra tillhörigheter.

Tingsrätten konstaterar att kvinnan som förlorande part ska betala Länsförsäkringars rättegångskostnader. Återstår att se om kvinnan driver fallet till hovrätten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons