Annons

Ljusare arbetsmarknad – men inte för alla

Efter närmare två års stigande arbetslöshet ser arbetsförmedling en ljusning på arbetsmarknaden i Kronoberg. Färre arbetslösa och fler i sysselsättning spås. Samtidigt väntas de med en svag ställning på arbetsmarknaden få det fortsatt tufft.
Växjö • Publicerad 12 december 2013

I oktober var 8550 personer inskrivna som arbetslösa på arbetsförmedlingen i Kronobergs län. Då skedde för första gången på närmare två år ett trendbrott och antalet arbetslösa minskade jämfört med samma månad året innan.

Och den positiva trenden håller i sig enligt arbetsförmedlingens prognos för det sista kvartalet i år och för 2014.

Annons

Enligt prognosen – som bygger på intervjuer med 400 arbetsgivare i länet – görs bedömningen att efterfrågan på varor och tjänster kommer att öka. Arbetslösheten spås minska med 300 personer och bedöms ligga på cirka 8250 personer i slutet av 2014. Antalet sysselsatta i sin tur spås öka med 800 personer till och med 2014.

– Vi har sett en svag återhämtning på länets arbetsmarknad den senaste tiden. Nu förbättras konjunkturen och vi räknar med att fler får arbete, säger Amela Ruscukic-Topalovic, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Växjö, i ett pressmeddelande.

Den förbättrade konjunkturen till trots ser det fortsatt tufft ut för de mest utsatta grupperna. Här har antalet ökat under senare år och utgör nu drygt 63 procent av de inskrivna vid arbetsförmedlingen. Antalet personer som har varit arbetslösa i mer än tre år under de senaste tio åren var i slutet av oktober drygt 2400 personer. Det är en ökning cirka 200 jämfört med för ett år sedan.

Det framgår i prognosen att även om konkurrensen om jobben i Kronoberg har ökat så har företagen i många fall svårt att hitta den rätta kompetensen. En "framtida arbetskrafts- och kompetensförsörjning är alltså en utmaning som länet bör agera på", konstaterar arbetsförmedlingen.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons