Ljusning för mjölkbönderna

Det har handlat mycket om lokala varumärken och mejeriernas kamp om de småländska mjölkböndernas gunst det senaste året. Nu får Arlabönderna ytterligare 20,4 öre per kilo mjölk.
Växjö • Publicerad 21 maj 2010
Välkommen höjning enligt Börje Olofsson, mjölkbonde och ordförande för Arlas Kronobergskrets.
Välkommen höjning enligt Börje Olofsson, mjölkbonde och ordförande för Arlas Kronobergskrets.Foto: Per-Erik Sandebäck

Stämningen bland mjölkbönderna är betydligt bättre nu än under det krisartade fjolåret sedan Arla följt upp höjningen på 10 öre i början av maj med ytterligare 20,4 öre från den 31 maj.

– Höjningen är både välkommen och behövlig även om nivån behöver upp ytterligare, säger Börje Olofsson, mjölkbonde i Höghult och ordförande för Arlas Kronobergskrets.

– Det har vänt på marknaden, främst exporten går bättre. Pulverpriset har stigit 30 procent och det påverkar Arla väldigt mycket samtidigt som valutakurserna på exportmarknaden också bidragit till bättre intjäning, säger Börje Olofsson.

– Men på hemmamarknaderna Sverige och Danmark är det forfarande ganska tufft. Volymerna vi tappade i krisen har ännu inte kunnat tas tillbaka, det gäller alla mejeriföretag. Dessutom är det hård konkurrens mellan detaljhandelskedjorna som sätter press på mejerierna. Ändå har det det skett en höjning även där, men den har inte fått effekt än. Den kommer dock att avspegla sig längre fram, förklarar han

Utvecklingen den senaste tiden tycker han tydligt speglar nyttan av att ha en global strategi och finnas med många produkter på många marknader:

– Det går nog bättre för övriga svenska mejeriföreningar också men de kan knappast hämta hem vändningen i samma takt som Arla.

Annars går kampen om den lokala mjölken vidare i sydsverige. Arlas Skånemjölk är på väg ut på marknaden liksom Skåne- mejeriers Kronobergsmjölk och Finnvedensmjölk.

Samtidigt börjar Emåmejeriet i Hultsfred att legotappa mjölk från ut- valda Arlagårdar i Krono- berg och Blekinge.

Lokal mjölk väntas ta mellan 30 och 50 procent av den småländska mjölkmarknaden enligt bedömmare i branschen.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.