Misstänks ha slagit handikappad
Det var 23 juli och en äldre handikappad man fick hjälp av två anställda på äldreboendet. Han skulle ta sig från sängen till rullstolen. Den nu misstänkta undersköterskan ska enligt kollegan ha flyttat den gamle mannens fot lite hastigt. Då slog han till undersköterskan över huvudet.
”Hon reagerade genom att säga aj och ställa sig upp. Hon tog tag i höger hand på mannen som var rädd och backade bakåt i rullstolen. Hon slog tillbaka och det lät som om slaget skedde med öppen hand. Hon ville slå igen men då kom jag emellan....” skriver kollegan i sin redogörelse.
De fortsatte sedan hjälpa den gamle mannen som då ska ha varit mycket rädd för kvinnan som slagit honom.
”Han lyfte upp sina händer och täckte ansiktet för att han visste att hon var arg....”
Efteråt anmälde kollegan händelsen till sin närmaste chef.
Jörgen Gertsson är distriktschef inom äldreomsorgen. Han säger att det nu pågår en utredning enligt Lex Sarah.
– Om tilltaget har hänt som det beskrivs är det fullständigt oacceptabelt. Att omsorgstagaren slagit först spelar absolut ingen roll. Vi har hand om människor som ofta inte kan stå för sina handlingar.
Undersköterskan är avstängd från jobbet med bibehållen lön. Enligt Gertsson har hon tidigare varit föremål för utredning och omplacering. Men då har det inte handlat om fysiska övergrepp utan psykiska sådana.
Gertsson betraktar vittnesmålet mot undersköterskan som mycket övertygande.
– Sammantaget gör detta att hon har lågt förtroende hos arbetsgivaren.
Enligt distriktschefen riskerar kvinnan nu mista sin anställning.
På fredagen träffade undersköterskan arbetsgivaren tillsammans med Margareta Granquist, huvudskyddsombud på fackförbundet kommunal sektion 16.
– Hon förnekar att hon slagit mannen och att det handlar om en missuppfattning. Ord står mot ord som så många gånger i liknande fall, säger Margareta Granquist.
Kan det bli en polisanmälan också?
– Ja, säger Jörgen Gertsson.
Han säger att förvaltningen just nu agerar arbetsrättsligt men att en polisanmälan mycket väl kan bli aktuell.
Enligt Frederik Svärd, länsvakthavande vid Kronobergspolisen, har de ansvariga för en verksamhet inom vård/omsorg en skyldighet att polis- anmäla misstänkta fall av misshandel och andra övergrepp. Men det räcker för polisen om att ha kännedom om en händelse för att kunna agera så att brottet utreds.