Annons

Misstänkt coronafall i Kronoberg

En person med misstänkt coronavirus har kommit in till akuten på Växjö Lasarett.
– Om man befinner sig i Sverige är det ingen risk att smittas, säger smittskyddsläkaren.
Växjö • Publicerad 6 februari 2020 • Uppdaterad 7 februari 2020
Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare.
Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare.Foto: URBAN NILSSON

Personen har luftvägsbesvär och har varit i Kina de senaste två veckorna, dock inte i Hubeiprovinsen. Personen är inte allvarligt sjuk och befinner sig i hemmet i väntan på provsvar. Provsvaret beräknas komma fredag eftermiddag, skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

– Med anledning av gällande falldefinition för provtagning och efter samråd med Folkhälsomyndigheten har personen provtagits på akutmottagningen i Växjö för säkerhets skull, även om risken bedöms som liten att vederbörande ska vara smittad, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Annons

Hur stor risk är det att man blir smittad?

– I Sverige har vi haft ett fall så om man befinner sig i Sverige är det ingen risk. Sedan måste man följa UD:s rekommendationer om man ska ut och resa.

Enligt Christian Romin Blomkvist är det inte bara Hubeiprovinsen som nu klassas som det främsta riskområdet för att bli smittad, utan i stort sett hela Kina.

Stefan FehrmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons