Annons

Misstänkt för övergrepp kan inte sitta häktad på grund av skada

Trots att mannen erkänt mycket grova sexövergrepp mot barn i Växjö är han inte frihetsberövad. Mannen har själv filmat övergreppen – men häktet har inte resurser att ta hand om honom.
Växjö • Publicerad 26 september 2014

– Det är med hänsyn till mannens hälsotillstånd. Det går inte att ha en person som behöver så pass mycket hjälp på ett häkte. Häktet har inga resurser att hantera någonting sådant här, konstaterar åklagare Emma Berge som leder förundersökningen.

Den misstänkte mannen behöver vård dygnet runt för en mycket allvarlig permanent skada som inträffade efter övergreppen.

Annons

Mannen misstänks för grov våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Övergreppen ska enligt vad som hittills framkommit ha skett i början av förra året.

Uppgifterna kom till Kronobergspolisens kännedom först i september i år och bevisningen innehöll inspelningar av övergreppen.

– Vi har fått fram ett material som visar olika övergrepp och det har gått att spåra till honom. Detta har han också medgivit, säger Emma Berge.

Mannen hämtades några dagar senare till förhör och delgavs brottsmisstankarna. Ställd inför faktum valde han under förhöret att erkänna, därefter fick han med hänsyn till sitt hälsotillstånd återvända hem.

– Det finns ett kontaktförbud utfärdat om att han inte får ta kontakt med den utsatta flickan.

I normalfallet innebär den här typen av brottslighet undantagslöst att personen hamnar på häktet. Minimistraffet för grov våldtäkt mot barn är fyra års fängelse, därtill kommer de övriga brotten.

Det är en flicka som utsatts för övergreppen och hon förhördes av polisens utredare kort efter att mannen erkänt brotten.

Innan utredningen är klar återstår bland annat att undersöka det som beslagtagits.

– Vi kommer att gå igenom all teknisk utrustning såsom datorer och det kommer att ta ett tag. Sedan blir det att hålla förhör och slutdelge utredningen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons