Misstänkta tjuvar jagade med bil

Pule Govenius, 40, i Gårdsby upptäckte en tjuvgömma.  
Och snodde bilnyckeln från de misstänkta männen när de återvände.
– Men de tjuvkopplade bilen och kom tyvärr undan, säger han.
Växjö • Publicerad 7 maj 2010

Den senaste månaden har det varit en rad inbrott i den norra kommundelen. Mängder med verktyg, motorsågar, redskap och flera fyrhjulingar har stulits.

– Ja, det måste betraktas som mycket, säger närpolisen Tommy Lövgren som fått ta emot många samtal med tips om mystiska bilar och okända personer som blivit iakttagna.

Hittills har ingen gripits men i förra veckan var några som misstänks vara inblandade i inbrotten nära att åka fast.

Pule Govenius hade upptäckt en tjuvgömma i ett skogsparti nära den gamla smedjan, sommarpuben, i Gårdsby.

Här fanns bland annat grannens motorsågar och röjsågar och det fanns också ett par fyrhjulingar som visat sig vara stulna några mil därifrån.

– Den var väl täckt med granris.

På kvällen, samma dag, fick han tips om att en gul skåpbil kört i riktning mot gömstället. Han åkte dit tillsammans med en annan bybo och upptäckte bilen som stannat till i närheten av gömman.

Pule Govenius säger att han såg en man intill bilen som försökte se oskyldig ut. De andra gömde sig i buskagen.

– Jag gick fram och tog bilnycklarna som satt i bilen.

De larmade polisen och valde att avvakta vad som hände en bit därifrån.

– Då tjuvkopplade de bilen och körde iväg.

En släkting till honom, som fått information via mobilen, mötte de misstänkta tjuvarna. Han försökte blockera vägen men de tog sig förbi. Och efter att ha förföljt dem en bit var det bara att släppa taget.

– Det gick för fort så han la ner det, berättar Pule Govenius.

Tommy Lövgren säger att den här typen av inbrott är säsongsbetonad. De ökar vid den här tiden på året och så klingar det av framåt höstkanten.

Tidigare erfarenheter och den information som finns om bilar som kopplas till inbrotten tyder på att det handlar om utländska ligor. De samlar stöldgods i olika gömmor och transporterar det sedan vidare ut ur landet, enligt polisen.

Ligorna kommer samtidigt som många arbetare från andra länder kommer till Sverige för att till exempel plantera skog.

– Det är lätt att det sprider sig rykten som inte stämmer och som drabbar dem som är här och jobbar. Vi har sagt att det för guds skull är en liten klick som håller på med det här. De flesta som vi har kontrollerat har haft legitima skäl att vara här, säger Tommy Lövgren.

Samtidigt är polisen beroende av att de som bor på landsbygden kommer med uppgifter om sina iakttagelser och uppmuntrar grannsamverkan.

– Vi ber folk att vara uppmärksamma nu i det här området och vi får mycket information. Det är mycket bra, säger Tommy Lövgren.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.