Annons

Moderaterna polisanmäler klistermärken – ”hot mot demokratin”

Nya Moderaterna i Växjö vänder sig till polisen sedan någon satt upp klistermärken på deras valaffischer utmed Vattentorget.
Växjö • Publicerad 13 augusti 2018
Foto: Nathalié Nylander

Det är Ung Vänsters dekaler med överkorsade hakkors som nu pryder moderaternas valaffischer och budskap utmed Vattentorget och Linnérondellen. Det betraktar Växjömoderaterna som så allvarligt att man vänder sig till polisen.

– Det är inte jättemånga affischer för oss men även KD och Liberalerna som råkat ut för det. Jag tycker att det här bör polisanmälas och jag har pratat med Vänsterpartiet som också håller med. Det är ett hot mot demokratin när man inte kan acceptera att andra för fram sina åsikter, säger regionpolitikern Roland Gustbée (M).

Annons

Men händer inte sådant här varje valrörelse, är det verkligen en sak för polisen?

– Det finns så mycket andra odemokratiska tendenser i samhället nu för tiden. Man kanske är mer lyhörd för det. Det är fakenews, trakasserier av politiker och många sådana saker. Det är inte varifrån det kommer jag vänder mig emot. Ett överkorsat hakkors är ett obehagligt försök att koppla samman vårt parti med någonting vi inte alls står för.

Jämställer du de här klistermärkena med trakasserier och hot riktade mot politiker?

– Nej, det här är ett sätt att förstöra eller förlöjliga vårt budskap. Men det är också en materiell förstörelse. Det gör att folk fastnar på att det sitter ett hakkors i pannan istället för att läsa vårt budskap.

Vad förväntar ni er att polisen ska göra åt saken?

– Förväntar mig att de samlar på sig informationen och blir det tillräckligt mycket så kan de kanske se mönster i vem som har gjort det. Men jag tror inte den här anmälan i sig kommer att leda till någon större aktivitet.

Men det är ett hot mot demokratin och inte skadegörelse alltså?

– Ja absolut, det är ett sätt att förstöra på ett oschysst sätt för en meningsmotståndare.

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons