Modernaste innebandyarenan är nu invigd

Den kanske modernaste innebandyarenan i världen. Så beskrivs Fortnox Arena av ledande innebandyprofiler. I lördags var det öppet hus för allmänheten.
Växjö • Publicerad 9 september 2012
Modern arena.?Fortnox Arena lär vara den mest moderna innebandyarenan som finns.
Modern arena.?Fortnox Arena lär vara den mest moderna innebandyarenan som finns.Foto: Urban Nilsson

Fortnox Arena på Hejaregatan är senaste tillskottet i Växjö inom Arenastaden. Det beräknas finnas 2 500 utövare av innebandysporten bara i Växjö, så längtan är stor efter den nya arean.

– Det här blev bättre än man kan tänka sig. Jag är lyrisk, säger VD:n för Fortnox Jens Collskog.

Näst efter fotbollen är innebandyn störst som sport och på ungdomssidan växer antalet utövare. Fredric Fagerberg, som sitter med i styrelsen för den ena föreningen Växjö Vipers, beskriver Fortnox Arena som ett jättelyft.

– Byggnaden är så vacker. Det kunde ha blivit en lada istället. Det skulle inte förvåna mig om det blir ett byggnadspris till den här arenan, säger han.

Arenan är särskilt skapad för innebandy, men kommer även att användas åt andra evenemang. Som event, några skolor kommer att hyra in sig i lokalerna och använda den för idrott. Man vill även skapa en mötesplats för ungdomar, dit de kan komma efter skolan, träna lite, fika, göra läxor och umgås.

Ett av de större arrangemangen i höst blir World Challenge, 2-4 november, som ingår i Euro Floorball Tour. Förutom Sverige deltar Schweiz, Tjeckien och Finland.

Johan Nylander, 14, från Lessebo Goif, hade tagit sig till arenan i går och prövade hur snabbt han kunde skjuta. Han har spelat innebandy i fem år och ägnar sig uteslutande åt denna sport.

– Jag hoppas snart få spela här i arenan, säger han.

En yngre utövare är Hilda Svensson-Widerstedt. Trots sin ringa ålder på elva år har hon hunnit spelat innebandy i sex år.

– Två gånger i veckan blir det träning. På onsdag ska vi träna här, berättar Hilda, som är med i Vöikers.

Under lördagseftermiddagen hölls två matcher. Den ena var en dammatch mellan Vöikers och Jönköpings innebandy. Efter invigningen spelade Vipers A-lag mot Svenska Landslaget.

Fortnox Arena har byggts, ägs och drivs av Växjö innebandyarena som i sin tur ägs av de båda innebandyföreningarna i Växjö, Växjö Vipers och Vöikers.

Publikkapaciteten är 1258 sittande platser, 200 stående och 200 rullstolsplatser.

Här finns två VIP-loger med VIP-balkong. Träningshallen har 200 sittande.

Det finns även kafeteria, kontor, rehab-gym, pressutrymmen och innebandyshop.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.