Mögeldrabbade Bergs kyrka öppnade för en kort stund

I lördags startade Bergveckan. Som en del i tilldragelsen arrangerades på söndagen en kyrkogårdsvandring med Bengt Ivar Petersson som ciceron. Här ingick också ett kort besök i kyrkan. Ett 60-tal personer hade kommit för att lyssna på hans berättelser.
Växjö • Publicerad 30 juni 2014
Ett 60-tal personer tittade in i Bergs mögeldrabbade kyrka då den för någon halvtimme öppnade för allmänheten.
Ett 60-tal personer tittade in i Bergs mögeldrabbade kyrka då den för någon halvtimme öppnade för allmänheten.Foto: Stefan Fehrm
? Det var domprosten som tog beslutet att tillfälligt öppna kyrkan, säger Cecilia Zadig, initiativtagare till stödgruppen.
? Det var domprosten som tog beslutet att tillfälligt öppna kyrkan, säger Cecilia Zadig, initiativtagare till stödgruppen.Foto: Stefan Fehrm

Detta var första gången på nästan fem år som allmänheten hade tillträde till denna Guds boning i Berg. Av försiktighetsskäl rekommenderades astmatiker att hålla sig kvar utomhus.

Besökarna fick stanna i kyrkan i en halvtimme, sedan vreds nyckeln om i låset igen. Den stora frågan är: Kommer det någonsin att hållas en gudstjänst i Bergs kyrka igen?

En utredning som presenterades i början av året konstaterade att kyrkan borde avvecklades eftersom det skulle bli för dyrt att mögelsanera den.

I flera år har stödgruppen Öppen kyrka i Berg arbetat aktivt för att bygdens kyrka ska saneras och åter ska tas i bruk

– Det var domprosten som tog beslutet att tillfälligt öppna kyrkan, säger Cecilia Zadig, initiativtagare till stödgruppen.

Hon vill se detta som ett tecken på att ”isen är bruten”, som ett första steg till att det i framtiden kommer firas gudstjänster i Bergs kyrka.

Den ingår sedan årsskiftet i Växjö pastorat som omfattar hela Växjö kommun med 39 kyrkor. Det pågår nu ett aktivt arbete med att se över samtliga dessa kyrkor och deras behov.

Flera personer inom Svenska kyrkan i Växjö är utbytta, nya har kommit in med en ny attityd och ny kultur, menar Cecilia Zadig.

 Det finns inga tydliga löften men i alla fall indikationer på att de ska titta på detta.

Både domprost Thomas Petersson och biskop Jan-Olof Johansson har offentligt uttryckt en försiktig optimism

”Bergs kyrka kommer inte att öppnas i?morgon. Vi kan inte ens säga säkert vilket år den kommer att öppnas. Men det vi kan säga är att vi arbetar aktivt för att hitta goda lösningar för att kyrkan ska kunna återöppnas så snart som möjligt”, skrev exempelvis Thomas Petersson på Lobbyn i Smålandsposten i april i år.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.