Mordbrandsmisstänkt 16-åring tidigare dömd för anlagda bränder

Växjö Artikeln publicerades
16-åringen som misstänks för mordbrand efter måndagseftermiddagens brand på Hjalmar Petris väg har tidigare anlagt bränder.
Foto:Hannes Tobiasson
16-åringen som misstänks för mordbrand efter måndagseftermiddagens brand på Hjalmar Petris väg har tidigare anlagt bränder.

Den 16-årige Växjöpojken som anhållits för mordbrand i en hyresfastighet på Araby dömdes i höstas för två anlagda bränder på Teleborg.

– Det finns utredningsåtgärder kvar, det är många att förhöra. Teknikerna är inte heller riktigt klara, säger kommissarie Carl-Gustaf Rask vid polisen i Kronobergs län.

– Platsen är fortfarande avspärrad eftersom teknikerna kanske måste komma tillbaka för att jämföra pojkens berättelse med brandmännens.

Räddningstjänsten larmades till hyresfastigheten på Hjalmar Petris väg strax efter klockan halv tre på måndagseftermiddagen. En boende upptäckte rökutvecklingen och slog larm.

Den anlagda branden rubriceras som mordbrand eftersom det fanns spridningsrisk. Vittnesuppgifter gjorde att polisen kort efter branden kunde gripa den 16-årige pojken.

– Han medger vissa omständigheter men har inte erkänt mordbrand. Vad han har sagt i detalj kan jag inte säga, konstaterar Carl-Gustaf Rask som tillägger att det inte finns fler misstänkta.

16-åringen har flera öppna ärenden som utreds av polisen, det handlar bland annat om skadegörelse och stöld.

I höstas dömdes 16-åringen för två skadegörelser genom brand och ett personrån som inträffade i slutet av maj 2015. Straffet blev ungdomsvård.

Den gången fastnade pojken på en övervakningsbild när han misstänktes ta två flaskor tändvätska på Statoil, Teleborg.

I mobiltelefonen hittades dessutom bilder när pojken senare under natten stod intill en anlagd brand på Lugnadalsvägen där växter eldades upp i en trädgård. Domen gällde även en brand i en lätt lastbil på Ljungfällegen.

Personrånet inträffade vid järnvägsviadukten intill Vattentorget kort efter de anlagda bränderna.