1977: När punken kom till Växjö

Växjö Artikeln publicerades
Foto:Jurek Holzer/TT

Vid mitten av 1970-talet uppstod en proteströrelse som sade sig avsky allt som var kommersiellt. Anhängarna kallades punkare och chockade etablissemanget genom sina frisyrer, sin klädstil och provocerande attityd.

I kölvattnet av denna rörelse skapades en musikstil som var enkel, snabb och aggressiv och med texter som kritiserade olika företeelser i samhället. Punkgruppen Sex Pistols bildades i London 1975. Manager var Malcolm McLaren och bandet bestod av sångaren Johnny Rotten (Lyndon), gitarristen Steve Jones, trummisen Paul Cook och basisten Glen Matlock som senare ersattes av Sid Vicious. Deras singlar Anarchy in the UK och God save the Queen bannlystes av BBC och fick inte spelas på radio på grund av de kontroversiella texterna. Sex Pistols debutalbum Never Mind the Bollocks. Here´s the Sex Pistols, som släpptes 1977, räknas till rockhistoriens verkliga klassiker. Under sommaren samma år genomförde bandet en turné i Sverige och i slutet av juli gästade bandet Växjö. Den 25 juli 1977 skrev Smålandsposten om den numera legendariska spelningen.

Tidningen berättade att den omskrivna punkgruppen Sex Pistols, som genom sin frispråkighet och tuffa attityd blivit förbjuden i England, gästat Växjö den gångna helgen. Publiken som kommit till Barbarella för att se spelningen hade varit avvaktande och kritisk. Det var som om ingen riktigt visste hur man skulle förhålla sig till denna nya musikstil. Skulle man tycka illa om bandet och deras attityd eller inte? Många rynkade på näsan åt gruppen medan andra verkade tycka att det var ganska bra.

Skribenten berättade att man sagt att antingen så hatar man gruppen eller så älskar man den. Något mellanting fanns inte. Gruppens kyliga och nonchalanta attityd mot publiken lämnade ingen oberörd. Men den som försökte tränga bakom deras stenhårda och känslokalla attityd skulle upptäcka att det bakom den tuffa fasaden dolde sig fyra helt vanliga och högst ordinära killar i 20-årsåldern.

Gitarristen Steve Jones berättade att bandmedlemmarna inte var sådana som bara klubbade ner folk utan vidare och att de inte var råare än några andra. Artikelförfattaren konstaterade att trots att punken ofta associerades med säkerhetsnålar genom kinder, kedjor och nazistmärken av olika slag så fanns det inte mycket sådant bland publiken i Växjö. En kille hade en säkerhetsnål i ansiktet men han förklarade att han trots detta inte var särskilt förtjust i punk. Växjöborna verkade med andra ord inte vara särskilt punkiga.

Den 45 minuter långa spelningen innehöll bland annat den kända låten God save the Queen. När den spelades blev det fart på publiken. Steve Jones berättade att han tyckte att det var roligt att folk höll igång men att det inte var lika kul att se att det i lokalen funnits människor som varit alldeles stilla och passiva under konserten.

Smålandspostens skribent beskrev punken som så enkel och okomplicerad att vem som helst kan spela den. De enda instrument som behövdes var gitarr, bas, trummor och sång. Flyglar och stora orkestrar må skapa ett mer krämigt sound men punken är en musikstil som är mera rakt på, avslutade författaren artikeln.

Slitningar inom gruppen gjorde att Johnny Rotten lämnade bandet i januari 1978. I oktober samma år påträffades Nancy Spungen, Sid Vicious flickvän, död på ett hotell i New York. Vicious misstänktes för mordet, arresterades men släpptes mot borgen. Tre månader senare dog han av en överdos heroin. Bandet valdes in i Rock and Roll Hall of Fame år 2006 men vägrade komma till ceremonin.