Nej i Växjö – men nu skådas tanten med väskan i väster

varberg Artikeln publicerades
Konstnären Susanna Arwin och Amelia Adamo framför statyn Med handväskan som vapen som på lördagen avtäcktes i Varberg. Foto: Lennart Ernstsson
Konstnären Susanna Arwin och Amelia Adamo framför statyn Med handväskan som vapen som på lördagen avtäcktes i Varberg. Foto: Lennart Ernstsson

Politikerna i Växjö ratade statyn av "tanten med väskan". Men på lördagen kunde Susanna Arwins omdebatterade konstverk avtäckas – i Varberg.

Susanna Arwins staty heter "Med handväskan som vapen" och är starkt inspirerad av Växjöfotografen Hans Runesson världsberömda foto av kvinnan som svingade sin handväska mot en nynazist vid en demonstration i Växjö centrum 1985.

Statyn, som blev mycket uppmärksammad och omdebatterad, var tänkt att uppföras på Stortorget i Växjö men tidigt i våras bestämde sig kulturpolitikerna i Växjö för att tacka nej. Sonen till den kvinna som fotograferades hade då starkt opponerat sig emot statyn.

När Växjö kommun tackade nej till statyn köptes den i stället av hotellägaren Lasse Diding, en välkänd profil i Varberg.

– Jag tycker att den kommit att bli en viktig symbol i tiden mot nazism och främlingsfientlighet. Dessutom tycker jag att den är fin, sa Lasse Diding till Smålandsposten i slutet av september i år.

Och på lördagen kunde statyn så avtäckas på borggården till Varbergs fästning i samband med invigningen av utställningen Kultur och fred.

– Det känns oerhört skönt att den får komma fram i dagens ljus. Det har varit ett oresonligt och märkligt motstånd, berättade konstnären Susanna Arwin för Sveriges Television vid avtäckningen.

"I konstnärens öga är den svingade handväskan ett uttryck för civilkurage mot rasism och främlingsfientlighet", skriver Halland kulturhistoriska museum på sin hemsida.

Jesper Marken/TT