Annons

Nio åtalas för grovt häleri och brott mot fiskelagen

Över tusen kilo gös, tusen kilo signalkräftor och hundra kilo gädda sålda på fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Det är mängderna som ligger till grund för åtalet i den mycket stora tjuvfiskerihärvan som avslöjades i Kronoberg.
Kronoberg • Publicerad 10 oktober 2017
I polisens beslag finns flera gummibåtar och elmotorer som tjuvfiskeligan använde.
I polisens beslag finns flera gummibåtar och elmotorer som tjuvfiskeligan använde.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Nio män åtalas nu vid Växjö tingsrätt för grovt häleri och grovt brott mot fiskelagen. De åtalade männen är misstänkta för att under juli och augusti i år tjuvfiskat i sjöar i Kronoberg och Småland och sedan sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm.

Smålandsposten har i flera artiklar rapporterat om det omfattande tjuvfisket.

Annons

Polis och åklagare har beräknat att försäljningsintäkterna har uppgått till över 400 000 kronor och att fisket har skett med enorma mängder kräftburar, 100-tals meter nät har hittats.

– Alla beslag visar på att tjuvfisket har varit organiserat och av mycket stor omfattning. Jag har under utredningens gång blivit mycket överraskad över vilka oerhört stora mängder som tjuvfiskats samt vilka summor det omsatt som jag ser mig kunna bevisa, säger förundersökningsledaren assistentåklagare Saramaria Johansson i Växjö i ett pressmeddelande från polisen.

De nio åtalade männen är samtliga utländska medborgare mellan 30 och 60 år gamla.

– Detta är det största åtalet jag känner till efter omfattande tjuvfiske i insjöar i landet. Utredningen i Växjö visar på ett stort problem med organiserat tjuvfiske i olika insjöar, fortsätter Saramaria Johansson.

Huvudförhandlingen kommer att hållas i Linköpings tingsrätt eftersom domstolen där har plats för alla häktade under rättegångsdagarna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons