"Nisse Pistol" tidigare dömd för rån i länet

Stockholmaren "Nisse Pistol", 63, som nu sitter häktad för rånet mot Swedbank i Tingsryd 2008 har tidigare opererat i Kronobergs län. Han dömdes för ett snarlikt rån mot Sparbanken i Åseda som inträffade sommaren 1993.
Växjö • Publicerad 18 februari 2011
Det var i den här stugan mellan Hässleholm och Örkelljunga som polisen i mitten av december grep 63-årige "Nisse Pistol". Never mind the dog, beware of owner", är budskapet på stugskylten. Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet.
Det var i den här stugan mellan Hässleholm och Örkelljunga som polisen i mitten av december grep 63-årige "Nisse Pistol". Never mind the dog, beware of owner", är budskapet på stugskylten. Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet.Foto: Vikarie Vikarie
"Nisse Pistol" och andra yrkeskriminella kom över 2,6 miljoner kronor vid ett brutalt rån mot Sparbanken i Åseda sommaren 1993. Nu sitter han åter häktad för en rad bankrån och mordförsök mot poliser.
"Nisse Pistol" och andra yrkeskriminella kom över 2,6 miljoner kronor vid ett brutalt rån mot Sparbanken i Åseda sommaren 1993. Nu sitter han åter häktad för en rad bankrån och mordförsök mot poliser.Foto: Vikarie Vikarie

"De där ögonen som glodde så fruktansvärt på mig känner jag igen".

Så beskrev ett vittne "Nisse Pistols" blick och det bidrog till att han ett drygt år efter Åsedarånet dömdes av hovrätten till sju års fängelse.

Precis som i Tingsryd var de välmaskerade rånarna klädda i långa rockar och beväpnade med automatvapen. Även vid bankrånet i Åseda agerade två rånare inne i lokalen medan en höll vakt utanför.

Vid Åsedarånet sköts övervakningskameror sönder och vakten utanför banklokalen sköt skott i luften för att skingra nyfikna åskådare.

Rånet i Åseda gav 2,6 miljoner kronor och var ett av de mest brutala bankrånen som inträffade under rånvågen i Sydsverige sommaren 1993. "Nisse Pistol" misstänktes vara hjärnan bakom rånet som var det enda han dömdes för.

En annan av Åsedarånarna dömdes för ytterligare fyra bankrån. Hovrätten påpekade i domen att ingen i hans umgängeskrets – förutom "Nisse Pistol" – skulle få föra befälet under en sådan rånoperation.

Ligans intresse för att råna Sparbanker var påtagligt. Brotten inträffade mestadels under torsdagar, precis som bankrånen 2008 mot Swedbank i Tingsryd och Olofström som Gubbligan med misstänkte "Nisse Pistol" i spetsen nu sitter häktad för.

Landets polis har intresserat sig för "Nisse Pistol" i över 40 år. Redan 1972 rymde han och Lars-Inge Svartenbrandt från Kumlabunkern.

Några år senare rånade "Nisse Pistol" och Clark Olofsson Riksbanken i Halmstad. Fängelsestraffen hade dock ingen större avskräckande effekt.

"Nisse Pistols" långa kriminella karriär fortsatte med grova rån och han ingick i Järnaligan som 1986 sprängde ett militärt mobiliseringsförråd i Järna utanför Södertälje. Ligan fyllde bilar med automatkarbiner, pansarskott och handgranater. För att utplåna alla spår sprängdes hela förrådet i bitar efter stölden.

Några år senare, i juni 1993, var det dags för bankrånet i Åseda och "Nisse Pistol" tvingades avtjäna ett sjuårigt fängelsestraff.

Under 2000-talet har "Nisse Pistol" figurerat i en rad polisutredningar om grova uppmärksammade rån utan att bevisen räckt till. Polisen har även misstänkt att han agerat brottsmäklare, planerat rån och sålt upplägget till andra.

Förutom rånet mot Swedbank i Tingsryd den 31 januari 2008 är 63-åringen från Stockholm även häktad för två bankrån i Olofström, mordförsök mot poliser i Hyltebruk och långt gångna rånförberedelser. Han nekar till allt.

Men polisen är övertygad om att "Nisse Pistols" huvudsakliga inkomster inte kommer från hans företag – som uppges importera hängmattor från Sydamerika.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.