Nu är det samverkan som gäller i sydost

I Växjö och Karlskrona är det Alliansen som regerar.
Nu hoppas de borgerliga partierna på regimskifte även i Kalmar.
Men oavsett utgången av höstens val lovar Alliansen i de tre residensstäderna i sydost att inte konkurrera och slåss om statliga jobb och huvudkontor.
Växjö • Publicerad 11 mars 2010

– Vi ska samarbeta och hjälpa varandra för att göra vår region starkare. Det tjänar vi på, säger kommunalrådet Bo Frank (m).

Under tre samtidiga presskonferenser på torsdagsförmiddagen i Växjö, Kalmar och Karlskrona förde de borgerliga företrädarna, på initiativ från Alliansen i Kalmar, fram identiska budskap.

I Växjö förespråkade Bo Frank, Malin Kind (c), Rene Jaramillo (kd) och Nils Fransson (fp) bland annat gemensamma kriterier när det gäller lagen om valfrihet (LOV).

- Under den kommande mandatperioden vill vi i samtliga kommuner införa ett eget val i hemtjänsten som innebär att varje person själv kan välja om kommunen eller ett fristående företag ska utföra hemtjänsten. Här vill vi också införa en gemensam certifiering som gör det enklare för ett fristående företag att etablera sig även i någon av de båda andra kommunerna, säger Malin Kind.

Alliansen vill också slå ett slag för en förbättrad infrastruktur i sydostregionen.

– Det måste gå snabbare att ta sig mellan regionstäderna med tåg och bil. Här är Linnéuniversitetet och Högskolan i Karlskrona viktiga avnämare av en bättre infrastruktur eftersom residensstäderna i mångt och mycket leder den regionala utvecklingen, säger Nils Fransson.

Rene Jaramillo menar att samverkan blir allt viktigare.

– Det är inte bra för Växjö att bara titta på vår egen kommun. I stället för att konkurrera ska växjö, Kalmar och Karlskrona titta på de problem som är gemensamma och jobba för att lösa de probklemen, säger Rene Jaramillo.

Bo Frank lovar att lyfta upp Alliansens samverkansdokument till en diskussion även med de befintliga kommunledningarna.

– Även om Kalmar har en röd-grön majoritet har vi inte svårt att samarbeta. Kalmar köper kanske inte våra synpunkter rakt av men det borde vara fullt möjligt att hitta former för en utökad samverkan, säger Bo Frank.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.