Nu byggs bangården om - det kommer resenärena att märka

Nu har det börjat.
Trafikverkets mångmiljonprojektet med att bygga om bangårdsområdet i Växjö.
Växjö • Publicerad 4 oktober 2011
Mattias Funkqvist rullar i hop en del av de elledningar som monterats ner över spåren.
Mattias Funkqvist rullar i hop en del av de elledningar som monterats ner över spåren.Foto: 
Pelle Engdahl och Michael Petersson studerar spårområdet som snart blir en intensiv byggarbetsplats.
Pelle Engdahl och Michael Petersson studerar spårområdet som snart blir en intensiv byggarbetsplats.Foto: 

Än så länge märks det inte mycket av arbetet, hittills har det mest handlat om att montera ner elledningar. Men inom kort kommer tågresenärerna till, från och genom Växjö märka av det stora arbetet som nu inletts.

Hela bangården skall byggas om och rustas upp, spår och sliprar skall bytas ut samtidigt som området smalas av för att ge plats för kommunens planerade satsningar båda norr och söder om bangården. I hela bygget ingår även ny mötesstation i Räppe och spårarbeten österut förbi Sigfridsområdet. När allt är klart i december 2012 kommer den nya mellanplattformen ha breddats, ett femtontal växlar tagits bort eller bytts ut. Nya hissar och rulltrappor ned från gångbron till plattformar ha byggts och de gamla gods spår som idag knappt används vara ersatta av två nya spår genom området. Allt som allt kommer upprustningen från Trafikverket kosta runt 140 miljoner kronor.

– Det är en nödvändig satsning för att kunna öka tågkapaciteten och för att kommunens planer för området skall kunna genomföras, säger Michael Petersson, biträdande projektledare vid Trafikverket.

Under våren kommer det även ske sprängningar nedför museiparken för att kunna sänka spåren något. Sprängningar som kommer föregås av noggranna riskanalyser och kontroller av övriga fastigheter i området. Det omfattande arbetet kommer så klart orsaka störningar i trafiken. Särskilda tidtabeller kommer tas fram för perioden, eftersom den kommer innebära hastighetsnedsättningar och begränsade möjligheter för möten.

– Det kommer bli flera kortare totalstopp nästa år. Under påsken kommer vi dessutom tvingas stänga trafiken förbi Växjö helt under 94 timmar. Den helgen har vi valt för att störa godstågstrafiken så lite som möjligt. Passagerartrafiken kan man alltid leda via bussar, vi ber alla passagerare att ha tålamod och överseende under perioden, säger Michael Petersson.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.