Nu öppnas bunkern för kunder som går på jakt

Lever upp. Tio år har gått sedan pengahanteringen lades ned och lokalerna tömdes. Men nu lever Riksbankens kontor vid Fagrabäcksvägen i Växjö upp på nytt. Här öppnar den 19 juni Jens Skoog och Christer Emanuelsson sin Jaktia-butik för jakt, fiske och fritidsliv.
Växjö • Publicerad 19 juni 2010
I dag öppnar kompanjonerna Jens Skoog, till vänster, och Christer Emanuelsson sin Jaktia-butik i Riksbankens tidigare lokaler vid Fagrabäcksvägen i Växjö. Foto: Berne Persson
I dag öppnar kompanjonerna Jens Skoog, till vänster, och Christer Emanuelsson sin Jaktia-butik i Riksbankens tidigare lokaler vid Fagrabäcksvägen i Växjö. Foto: Berne PerssonFoto: 

- Vi tycker att vi har hittat de optimala lokalerna och det optimala läget. Dessutom har vi en komplett butik och ett unikt förvarings- och demonstrationsutrymme för jaktvapnen, säger Jens Skoog och Christer Emanuelsson.

Och visst blir det tufft för presumtiva inbrottstjuvar att ta sig in i en bunker med 70 centimeter hyperarmerade väggar och en dörr som väger fem ton.

- Det känns tryggt att ha ett sådant utrymme. Och eftersom bunkern mäter 145 kvadratmeter finns det gott om plats både för kunder och vapen, säger Jens Skoog.

Med 20-årig erfarenhet från jakt- och fiskebranschen kombinerat med ett stort intresse för jakt lämnade Jens Skoog i oktober 2009 jobbet som inköpsansvarig på Gyttorp i Ingelstad.

- Jag hade funderat på att öppna något eget. Det finns ju en potential för den här typen av butik i Växjö, säger Jens Skoog.

Och eftersom minst lika jaktintresserade kompisen och kompanjonen Christer Salomonsson, med ett mångårigt förflutet inom restaurangnäringen, ville byta bransch efter åren som utbildare på Lernia hoppade han på tåget.

- Det här känns helt rätt. Visst kan det ta sin tid att etablera butiken. Men kombinationen av jakt, fiske och friluftsliv tror jag attraherar många, säger Christer Salomonsson.

Och även om Jaktia-kedjan nu har etablerat 25 butiker från Arlöv i söder till Kiruna i norr har Växjöbutiken ett stort upptagningsområde.

- Många kunder kör nog åtminstone tio mil enkel resa. Och då vill man nog ta sig gott om tid för att kolla in utbudet. Kanske vår butik blir ett ”gubbdagis”, filosoferar Christer Salomonsson.

Att öppna en butik för vapenförsäljning gör man inte över en natt.

– Det krävs många tillstånd och förvaringskraven är mycket hårda. Men bunkern ger en säker förvaring och därför har vi heller inga problem med att uppfylla kraven, säger Jens Skoog.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.