Nu ska projektledare vaskas fram till mastodontuppdraget

Sökes: kvinna/man som älskar steniga Kronoberg, Blekinges kust, Kalmars slott och den skånska slätten.
Finnes: uppdraget att leda arbetet med den stora regionsammanslagningen.
Växjö • Publicerad 11 augusti 2012

I början av 2013 vill politikerna att tjänsten som projektledare för mastodontuppdraget att samordna den planerade region- sammanslagningen är tillsatt. Ett arbete med slutmålet satt till 2019 men som många fort-farande är tveksamma inför. I region Skåne är kommunpolitiker tvehågsna och även i Krono- berg möter tanken på en storregion motstånd, främst från Centerpartiet och Miljöpartiet.

– En stor del av uppdraget blir att resa runt i de fyra länen och förankra det här hos kommunerna, säger Roland Gustbée (M), regionstyrelsens ordförande i regionförbundet Södra Småland.

Något omöjlig uppgift vill han inte gå med på att det är och påminner om att det finns en politisk majoritet för att bilda stor- regionen.

Parallellt med projektledaren ska en ideell förening bildas med en styrelse på 30 utvalda personer från de olika huvudmännen och politiska partierna. Förenigen ska i sin tur förbereda den gemensamma regionen.

– Det måste ju till exempel tas fram ett konkret förslag på hur den här regionen ska vara organiserad.

Samtidigt ger statens utredare Mats Sjöstrand i december sitt förslag på hur den statliga styrningen ute i landet ska organisera sig, rent konkret hur landets länsstyrelser ska slås samman och effektiviseras.

Han har gett signaler om att varje län gärna får bilda egna regioner till 2015. Något som redan diskuteras politiskt i Kronoberg.

–   Det ser vi i moderaterna som ett mellansteg på väg mot en större region. Men det finns för och nackdelar, säger Roland Gustbée.

”En stor del av uppdraget blir att resa runt i de fyra länen och förankra det här hos kommunerna.”

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.